ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. – Ανυπόστατες οι φήμες περί εξαγοράς της ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

Ο όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. με ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει το τοπίο
motomagΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. – Ανυπόστατες οι φήμες περί εξαγοράς της ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/3/2024

Ο όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε., που μεταξύ άλλων αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Yamaha για την ελληνική αγορά, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις φήμες που την ήθελαν να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τον μεγάλο όμιλο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε, με σκοπό την εξαγορά του.

Έχει προηγηθεί στο μεταξύ ανακοίνωση του Ομίλου ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. προ δεκαπενθημέρου που εξηγεί πως δεν υφίστανται συζητήσεις, πόσο μάλλον σε προχωρημένο στάδιο για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου από ξένο επενδυτικό fund. Της ανακοίνωσης του Ομίλου είχει προηγηθεί σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έπειτα από δημοσιεύμαστα στο διαδύκτιο περί επικείμενης εξαγοράς.

Φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό και όσοι παίζουν "σκάκι" με τις τιμές των μετοχών συνέχισαν το όργιο φημών, αυτή τη φορά μετατρέποντας το ξένο fund σε κάτι εγχώριο, κάνοντας λόγο για εξαγορά της ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. από την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου κινητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έστειλε επιστολή υπ’ αρ. 775/26.03.2024, προκειμένου να διευκρινιστεί η εγκυρότητα των παραπάνω φημών.

Από την πλευρά του ο όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. απάντησε άμεσα, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα είναι ψευδή. Ξεκαθαρίζει μάλιστα, ότι στην περίπτωση που κάποιο γεγονός αναμένεται να επηρεάσει την αγορά των μετοχών της, όπως στην προκειμένη περίπτωση, θα προβεί η ίδια σε δημοσιοποίησή του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτού του είδους οι "ειδήσεις" που έχουν στόχο να ανακατέψουν τις τιμές των μοτοχών συμβαίνουν για όλες τις εταιρείες, πόσο μάλιστα για τις πιο εύρωστες από αυτές, όπως ο Όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ρευστότητες. Από την στιγμή όμως που μπήκε στον κλάδο των μοτοσυκλετών με την πρόσφατη σύναψη συνεργασίας με το Pierer Group, ως ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του αυστριακού ομίλου στην ελληνική αγορά, για τις μοτοσυκλέτες των KTM, GASGAS, HUSQVARNA και MV Agusta, τέτοιες ειδήσεις ξεφεύγουν του συνηθισμένου κοινού και βρίσκουν τον δρόμο τους στο κοινό της μοτοσυκλέτας, όπου εύλογα δημιουργούνται απορίες. Κατά επέκταση γινόμαστε και εμείς αποδέκτες ερωτημάτων για το αν υπάρχει κινητικότητα και αναμένονται συνεργασίες που στο άμεσο μέλλον θα επηρεάσουν την αγορά.

Ξεκάθαρο με δύο διαφορετικούς τρόπους λοιπόν πως ο Όμλος Πέτρος Πετρόπουλος δεν εξαγοράζεται ούτε από ξένο fund, ούτε από τον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.. Αντιθέτως προχωρά γοργά και το νέο του εγχείρημα όπου περνά στον τομέα κατασκευαστών δικύκλων καθώς είναι καθόλα έτοιμος για την δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα με στόχο την κατασκευή και εξαγωγή του πρώτου ελληνικού ηλεκτρικού σκούτερ!

Αντίστοιχα η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε που είναι είναι η επίσημη, αποκλειστική διανομέας της YAMAHA MOTOR Co. Ltd., σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, είναι αντίστοιχα η αποκλειστική διανομέας της Porsche AG και της SIXT στην Ελλάδα. Οι πωλήσεις του Ομίλου κινούνται συνεχώς ανωδικά, με 132 εκατομμύρια Ευρώ για το 2022 και είναι δεδομένο πως αναζητά διαρκώς την επόμενη συνεργασία και εξαγορά, ωστόσο αυτή δεν πρόκειται να είναι ο Όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.