Πουλήθηκε η Triumph Scrambler από την ταινία του James Bond “No time to Die”
Στα 158.000 ευρώ, που θα παραδοθούν σε ίδρυμα ανιάτων ασθενειών
Από το
motomag
3/10/2022
Όπως σας είχαμε γράψει, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Scrambler 1200 XE, που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία ταινία του James Bond, επρόκειτο να δημοπρατηθεί στις 28 του ίδιου μήνα από τον οίκο Christie’s. Τελικά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, με τα έσοδα να πηγαίνουν για καλό σκοπό.
Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο, έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Από αυτοκίνητα όπως το Nissan Skyline του Fast and the Furious, μέχρι μοτοσυκλέτες όπως το Kawasaki GPZ 900 R που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Top Gun, όλα έγιναν ποθητά στο ευρύ κοινό, αποκτώντας συλλεκτική αξία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη Scrambler 1200 XE της τελευταίας ταινίας του James Bond, η οποία πωλήθηκε στις 138.600 λίρες Αγγλίας, ήτοι 158.200 ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο οίκος Christie’s η τιμή που υπολογιζόταν αρχικά να πιάσει η μοτοσυκλέτα ήταν ανάμεσα στις 20.000 και τις 30.000 λίρες Αγγλίας, ήτοι 23.500-35.500 ευρώ -15.000 ευρώ πάνω από την τιμή πώλησης μιας “κοινής” XE. Ωστόσο η τελική τιμή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ήταν τετραπλάσια από αυτή που υπολόγιζε ο οίκος.
Τα χρήματα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στο ίδρυμα Severn Hospice που φροντίζει άτομα με ανίατες ασθένειες, συνεπώς η Triumph, ο οίκος Christie’s και η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, Eon Productions, δεν θα έχουν κανένα χρηματικό όφελος από αυτή τη δημοπρασία.
Το όνομα του συλλέκτη-αγοραστή παραμένει άγνωστο ενώ αξίζει να σημειωθεί πως καθώς η μοτοσυκλέτα είναι Stunt bike, δεν έχει βγάλει αριθμό κυκλοφορίας και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο.
1.000 παραβιάσεις για κινητό σε 4 μέρες από μία μόνο κάμερα ΑΙ: 500 με κόκκινο σε κεντρική διασταύρωση
Οι πρώτες κάμερες ΑΙ ξεκίνησαν πιλοτικά και ήδη καταγράφουν μαζικές παραβιάσεις του ΚΟΚ
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
22/12/2025
Παρότι βρίσκονται ακόμη σε φάση “εκπαίδευσης”, οι νέες κάμερες με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αττική κατέγραψαν χιλιάδες παραβάσεις σε ελάχιστες ημέρες, αποτυπώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα της επόμενης ημέρας.
Kάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης τοποθετήθηκαν πιλοτικά σε κομβικά σημεία της Αττικής, το σύστημα βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο λειτουργίας, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη “εκπαίδευσή” του, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν καταιγισμό παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Οι πρώτες οκτώ κάμερες ΑΙ εγκαταστάθηκαν σε σημεία που υπέδειξε η Ελληνική Αστυνομία όντας χαρακτηρισμένα ως υψηλής επικινδυνότητας, για τροχαία ατυχήματα. Το επόμενο διάστημα θα διασυνδεθούν πλήρως με το υφιστάμενο σύστημα της Τροχαίας, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η εγκατάσταση των καμερών της Περιφέρειας Αττικής: 388 συνολικά συσκευές υψηλής τεχνολογίας (όχι ΑΙ οι συγκεκριμένες), οι οποίες θα ενταχθούν στο ίδιο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.
Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία 2.500 καμερών σε οδικούς άξονες και μέσα μαζικής μεταφοράς, εκ των οποίων οι 500 θα τοποθετηθούν σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ, με βασικό στόχο, τουλάχιστον αρχικά, την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Αγίας Φωτεινής (Νέα Σμύρνη - Καλλιθέα), όπου η κάμερα ΑΙ τέθηκε σε λειτουργία την περασμένη Τρίτη. Από το πρωί της πρώτης ημέρας έως το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκαν περίπου 2.000 παραβάσεις.
Περισσότεροι από 1.000 οδηγοί εντοπίστηκαν είτε να μην φορούν ζώνη ασφαλείας είτε να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, ενώ πάνω από 800 οδηγοί ξεπέρασαν το όριο ταχύτητας των 90 χλμ./ώρα στο συγκεκριμένο σημείο.
Αντίστοιχα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και από άλλους κόμβους. Στη διασταύρωση Μεσογείων – Χαλανδρίου, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, η κάμερα ΑΙ κατέγραψε 480 διελεύσεις με κόκκινο φανάρι, ενώ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης – Τήνου καταγράφηκαν άλλες 285 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη.
Οι ΑΙ κάμερες είναι “εκπαιδευμένες” όχι μόνο να καταγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας, αλλά και να αναγνωρίζουν μάρκα, μοντέλο και χρώμα οχήματος. Ζουμάρουν αυτόματα στον οδηγό και, με τη βοήθεια λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούν να διαπιστώσουν αν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, αν φορά ζώνη ασφαλείας ή κράνος, καθώς και αν παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη ή το όριο ταχύτητας.
Οι παραβάσεις κατηγοριοποιούνται και καταχωρούνται στο κεντρικό σύστημα, ενώ τα δεδομένα (εικόνες, βίντεο, χρονικά και γεωγραφικά δεδομένα) διαβιβάζονται κρυπτογραφημένα στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής και Διαχείρισης Παραβάσεων (ΕΗΣ).
Παρόν στην εγκατάσταση των πρώτων καμερών ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι οι κάμερες δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα.
"Οι κάμερες είναι εμφανείς και λειτουργούν με στόχο να αποτρέψουν την παράβαση. Δεν υιοθετούμε μια λογική τιμωρίας", έχει δηλώσει, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα θα θεωρηθεί επιτυχημένο όχι αν κόβονται πολλές κλήσεις, αλλά αν μηδενιστούν τα ατυχήματα στα συγκεκριμένα σημεία.
Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, στοχεύοντας στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Οι κάμερες αποτελούν το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχου, βεβαίωσης και επίδοσης των παραβάσεων μέσω του gov.gr, με ταχύτητα και κυρίως διαφάνεια.
Οι κάμερες του πιλοτικού συστήματος λειτουργούν ήδη σε οκτώ σημεία υψηλής επικινδυνότητας
Δήμος Αθηναίων – Πανεπιστήμιο και Λ. Βασ. Σοφίας
Δήμος Αγίας Παρασκευής – Λ. Μεσογείων και Λ. Χαλανδρίου
Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου – Λ. Μαραθώνος και Φλέμινγκ
Δήμος Καλλιθέας – Λ. Συγγρού και Αγίας Φωτεινής
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης – Λ. Ποσειδώνος και Ερμού
Δήμος Αλίμου – Λ. Ποσειδώνος και Λ. Αλίμου
Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης – Λ. Βουλιαγμένης και Τήνου
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού – Λ. Κηφισίας και Εθν. Αντιστάσεως
Η πλήρης ανάπτυξη και διασύνδεση του συστήματος σε όλη τη χώρα να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2026 με τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία των καμερών ΑΙ να λειτουργούν ήδη ως ηχηρό καμπανάκι για την οδηγική κουλτούρα στους δρόμους της Αττικής.