VOGE: Συνέντευξη με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Loncin

Το παρόν και το μέλλον της premium μάρκας της Loncin
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/11/2022

Έως τώρα οι άνθρωποι που καθορίζουν τη στρατηγική και το μέλλον των μη παραδοσιακών παικτών της αγοράς μοτοσυκλέτας (ιαπώνων κι ευρωπαίων) δεν είχαν άμεση επαφή με το ευρύ ευρωπαϊκό κοινό, ούτε καν με τους δημοσιογράφους! Τόσο στις διεθνείς εκθέσεις, όσο και στις εθνικές αγορές, την εκπροσώπησή τους αναλάμβαναν ουσιαστικά οι τοπικοί εισαγωγείς, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν μεν μια καλή γενική εικόνα για την εταιρεία που αντιπροσωπεύουν, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι οι άνθρωποι που παίρνουν επί της ουσίας τις αποφάσεις και σίγουρα δεν έχουν έτοιμες όλες τις απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που υπάρχουν.

Όσο καλά κι αν γνωρίζουμε το μέγεθος και τις δραστηριότητες της Loncin, μέσα από την συνεργασία της με την BMW, έχοντας αναλάβει για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας την κατασκευή των δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων της σειράς F800/F900, αλλά και την κατασκευή ολόκληρου του scooter C400/C400X/C400GT, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές απορίες σχετικά με την στρατηγική και το μέλλον της VOGE, η οποία δημιουργήθηκε από την μητρική LONCIN με σαφή στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του δυτικού κόσμου.

Όπως καταλαβαίνετε, η ευκαιρία που μας δόθηκε να έχουμε μια αρκετά μεγάλης διάρκειας συνέντευξη με τον κύριο Allen Yin, ο οποίος κατέχει τη θέση του Vice General Manager για την Ευρώπη δεν μπορούσε να χαθεί και ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα της διαφοράς που έχει η VOGE από τις άλλες εταιρείες της Κίνας αυτή τη στιγμή.

Κι αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, διότι οι εταιρείες είναι οι άνθρωποί τους και ειδικά στην περίπτωση των κινέζικων εταιρειών υπάρχει αυτή τη στιγμή πέπλο μυστηρίου σχετικά με τους ανθρώπους που τις διοικούν.

Προφανώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποια νέα μοντέλα θα δείξει στην EICMA η VOGE την επόμενη εβδομάδα, όμως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να μάθουμε πως βλέπουν οι άνθρωποι της Loncin και φυσικά της VOGE την συνολική εικόνα του μοτοσυκλετισμού και την θέση τους μέσα στο σύνολο της βιομηχανίας δικύκλων.

Γι΄αυτό και η φράση του κυρίου Allen Yin πως στόχος της LONCIN είναι να γίνει άμεσος ανταγωνιστής των ιαπωνικών εργοστασίων, όχι μόνο ως προς τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς, αλλά ως προς την ποιότητα και τεχνολογία των δικύκλων τους, είναι η σημαντικότερη φράση που έχουμε ακούσει από άνθρωπο που βρίσκεται μέσα στον πυρήνα των αποφάσεων ενός κινέζικου εργοστασίου έως σήμερα.

Εμείς αυτό κρατήσαμε ως το σημαντικότερο όλων από τα λόγια του Allen Yin, έστω κι αν είπε πολλά άλλα τα οποία έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για το άμεσο μέλλον της VOGE στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως είπαμε ήδη, την άλλη εβδομάδα στην EICMA η VOGE θα προσθέσει στη γκάμα της επισήμως τα νέα μοντέλα του 2023, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τις πιο εμπορικές κατηγορίες της ευρωπαϊκής και της ελληνικής αγοράς. Το ένα θα είναι ένα μικρό, σπορ scooter στα 125/150 κυβικά και το άλλο θα είναι ένα ολοκαίνουριο δικύλινδρο on-off στη μεσαία κατηγορία κυβισμού.

Αμφότερα αναμένεται να δώσουν πολύ μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις της VOGE διότι πρόκειται τις πιο hot κατηγορίες με μεγάλα μερίδια αγοράς.

Την ίδια στιγμή η VOGE ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα στη γκάμα της, προσθέτοντας και το δικύλινδρο εν σειρά On-off των 900 κυβικών!

Προφανώς η άφιξη αυτής της μοτοσυκλέτας θα δημιουργήσει ένα “κενό” στη γκάμα μεταξύ του μονοκύλινδρου 650 και του δικύλινδρου 900.

Μην στεναχωριέστε όμως, διότι αυτός ο δικύλινδρος εν σειρά θα αποκτήσει και μικρότερου κυβισμού εκδόσεις…

Αυτά αφορούν το άμεσο μέλλον, δηλαδή τα επόμενα δυο-τρία χρόνια, διότι στα σχέδια της μητρικής Loncin είναι να αποκτήσει η VOGE ακόμα και τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες!   

Όλα αυτά δείχνουν τη δυναμική και τους στόχους της εταιρείας, αλλά στην πραγματικότητα και οι αντίστοιχοι κατασκευαστές κινούνται στα ίδια πλαίσια και έχουν την ίδια στρατηγική.

Εκείνο που διαφοροποιεί την VOGE από τους υπόλοιπους αυτή τη στιγμή είναι η πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης και ο ίδιος ο κύριος Allen Yin.

Όχι απλά είναι νέος και ενθουσιώδης, αλλά είναι ένας άνθρωπος με… αυτιά! Εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας να βρεις ανθρώπους με αυτιά – ιδιαίτερα σε τέτοιες θέσεις.

Ακόμα πιο σπάνιο είναι να έχεις την ευκαιρία ενός άμεσου και ανοιχτού διαλόγου με υψηλόβαθμο στέλεχος της Loncin.

Όπως για παράδειγμα να συζητάς ανοιχτά ορισμένα προβλήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας που έχουν συνηθίσει να ακολουθούν.

Ένα από αυτά (το οποίο αφορά σχεδόν όλες τις εταιρείες της Κίνας) είναι η απουσία ενός εταιρικού press site για δημοσιογράφους, όπου θα βρίσκεις αξιόπιστες και επίσημες πληροφορίες για τον βασικό εξοπλισμό κάθε μοντέλου και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά. Έως τώρα είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις ένα σημείο αναφορά που να έχει όλη την γκάμα των μοντέλων και ακόμα πιο δύσκολο να βρεις επίσημα τεχνικά στοιχεία, πληροφορίες και φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν τον βασικό εξοπλισμό και θα επιβεβαιώνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά για εκείνον που ξέρει τι βλέπει.

Ακόμα και οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι δυσκολεύονται να βρουν αυτές τις πληροφορίες καθώς και υλικό υψηλής ποιότητας και στην ποσότητα που χρειάζεται για να προωθήσουν τα μοντέλα που εισάγουν στη χώρα τους.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, αφορούσε το τμήμα R&D δηλαδή τους ανθρώπους που σχεδιάζουν και εξελίσσουν τα νέα μοντέλα. Εταιρείες όπως η Loncin έχουν ξεπεράσει πλέον το στάδιο της τυφλής αντιγραφής και αρκετά μοντέλα της VOGE έχουν δική τους προσωπικότητα, όχι μόνο ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς την συμπεριφορά τους στο δρόμο. Αυτό δείχνει πως πριν μπουν στη γραμμή παραγωγής έχει προηγηθεί μια διαδικασία σκέψης και επιλογών και δεν είναι μοτοσυκλέτες όπου κάποιος βίδωσε πάνω τους μερικά εξαρτήματα. Προφανώς αυτονόητο, αλλά είναι πολλά κι αυτά που έχουν δει τα μάτια μας, στην αχανή αυτή χώρα.

Το θέμα αυτό συμπεριελάμβανε και τον τομέα των δημοσιογραφικών παρουσιάσεων, όπου μέχρι στιγμής καμία κινέζικη εταιρεία δεν έχει διοργανώσει κάποια άρτια διεθνούς επιπέδου δημοσιογραφική παρουσιάσης νέων μοντέλων. Πρόκειται για κάτι που τους στερεί ένα μεγάλο μέρος από την επαφή τους με το κοινό, διότι οι δημοσιογραφικές παρουσιάσεις είναι από τις ελάχιστες ευκαιρίες που έχουν οι σχεδιαστές/μηχανολόγοι μιας εταιρείας να ακούσουν από πρώτο χέρι τις παρατηρήσεις ανθρώπων που είναι έξω από τον στενό εμπορικό τομέα της εταιρείας τους. Κι όπως σας έχουμε πει πολλές φορές, αυτός είναι και ο ποιο βασικός λόγος να γίνεται κάτι τέτοιο και ένας από τους τομείς που ξεχωρίζει το ΜΟΤΟ αντλώντας πληροφορίες αλλά και ενημερώνοντας απευθείας τα κατάλληλα αυτιά με τις παρατηρήσεις που χρειάζονται.

Η συζήτηση αυτή έφτασε τόσο βαθιά στην ουσία του προβλήματος, που μιλήσαμε ακόμα και για την υπερβολικά κοντή τελική μετάδοση των κινέζικων μοτοσυκλετών!

Πρόκειται για ένα κοινό χαρακτηριστικών που έχουν όλες οι μικρομεσαίες κινέζικες μοτοσυκλέτες και έως τώρα δεν έχει φτάσει ποτέ έως τα κατάλληλα αυτιά, διότι πολύ απλά δεν είχε γίνει ποτέ ξανά μια τέτοιου είδους συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων και υψηλόβαθμων ανθρώπων από τις κινέζικες εταιρείες.

Η τοποθέτηση του Allen Yin επί του θέματος ήταν σαφής, υπογραμμίζοντας πως επιζητούν την κριτική και ιδιαίτερα την αυστηρή κριτική καθώς στόχος τους είναι να βελτιώσουν τις μοτοσυκλέτες τους και να γίνουν άμεσοι αντίπαλοι των ιαπώνων σε όλους τους τομείς.

 

Σίγουρα κάτι αλλάζει στην βιομηχανία δικύκλων της Κίνας και η VOGE είναι από τις πρώτες εταιρείες της χώρας της που καταλαβαίνει πόσο διαφορετικό είναι να πουλάς φτηνά scooter και πόσο διαφορετικό είναι να πουλάς μεγάλες μοτοσυκλέτες.

 

Balenciaga Biker Pantashoes - Μόνο 10.000 ευρώ

500 για τις παντελονομπότες, 9.500 ευρώ για το όνομα
Balenciaga
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/4/2024

Ο ισπανικός οίκος μόδας Balenciaga έχει γίνει γνωστός για τις αντισυμβατικές και πολλές φορές ακραίες συλλογές ρούχων του, και στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζει ένα Biker Pantashoes (τι εννοείτε δεν ξέρετε τι είναι τα pantashoes;), παντελόνι δερμάτινο με ραμμένες τις μπότες από κάτω, ζητώντας μια περιουσία για την αγορά του.

Τι να καταλάβoυμε όμως κι εμείς οι πληβείοι από Balenciaga… αντί να εκτιμήσουμε που ένας τέτοιος οίκος μόδας αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, καθόμαστε και ειρωνευόμαστε.

Γιατί δηλαδή; Επειδή το στιλ των συγκεκριμένων pantashoes θυμίζει ελαφρώς παραμάγαζο στα βάθη της Ομόνοιας που πουλά μπουφάν “μοτοσυκλέτας”, ξέρετε, αυτά με τις μεγάλες στάμπες Lucky Strike, Repsol, κ.α.; Άντε, πες πως δεν αντιλαμβανόμεθα τη σχεδιαστική άποψη των συγκεκριμένων pantashoes (άκου pantashoes, μα ποιος φοράει τέτοιο πράγμα; και γιατί;), μας πειράζει που η πραγματική αξία των υλικών αφορά ελάχιστο ποσοστό της τιμής που ζητά ο Balenciaga; Ε τότε γιατί κάνουμε τόση φασαρία; Έλα ντε. Ίσως επειδή δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε. Άλλωστε αυτές οι τιμές που σε εμάς φαίνονται εξωφρενικές, σε κάποιους άλλους είναι καθημερινότητα, και τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν από την πλέμπα.

Οπότε, περί ορέξεως… Balenciaga

Ετικέτες