Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Ducati Scrambler Concept - EICMA: Motard και Desert X

Θα παρουσιάσει δύο νέα πρωτότυπα

Φέτος, η Ducati αποφάσισε να παρουσιάσει τα νέα μοντέλα της γκάμας της, αρκετές μέρες πριν την EICMA. Από το πολυαναμενόμενο Streetfighter V4/S, τη νέα Panigale V2, την ανανεωμένη Panigale V4/S, το νέο Scrambler Ducati Icon Dark, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μέχρι και δύο σκίτσα από concept της εταιρείας (Motard και Desert X), η παρουσίαση της Ducati τα είχε όλα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για το Σαλόνι του Μιλάνου, καθώς τα δύο concept από το χαρτί θα πάρουν “σάρκα και οστά”, ενώ το ΜΟΤΟ θα είναι εκεί για να σας μεταφέρει live όλες τις εξελίξεις.

Οι πληροφορίες που έχουμε για τα δύο concept είναι ότι το Motard έχει βασιστεί στο Scrambler Icon με τον δικύλινδρο L των 803cc και μέσα από -κυρίως- αισθητικές αλλαγές, θα αναδεικνύεται ο motard χαρακτήρας των Scrambler, όπως υπονοεί και το όνομά του. Είναι πιθανό να υπάρχουν αλλαγές στη λειτουργία του κινητήρα και τον τρόπο που αποδίδει, τόσο από το νέο σύστημα εξαγωγής όσο και από την έλευση των προδιαγραφών Euro5 που θα είναι σε ισχύ από το 2020 κι έπειτα. Ενδεχομένως να υπάρχουν και αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με το χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας ενώ και ο εμπρός τροχός, θα έχει λογικά διάσταση 17''.

Το δεύτερο πρωτότυπο, το Desert X όπως ονομάζεται, θα βασιστεί στη ναυαρχίδα των Scrambler Ducati, το 1100. Θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό, όμως οι δυνατότητές του στο χώμα θα είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω των ελαστικών και των αναρτήσεων που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη διαδρομή. Το Desert X αισθητικά αποτελεί έναν φόρο τιμής στο Elefant της Cagiva, που το 1990 και 1994 είχε κερδίσει στο Rally Dakar. Μάλιστα, το Elefant χρησιμοποιούσε τον V2 κινητήρα της Ducati και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που την συνδέει με το Desert X, πέραν απ' τα κοινά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση. Να θυμίσουμε πως η Ducati ανήκε στην Cagiva από το 1985 μέχρι το 1996, που πουλήθηκε στην Texas Pacific Group (TPG). Αντίστοιχα, όπως το Motard, έτσι και το Desert X είναι πιθανό να έχει διαφορές στη λειτουργία του κινητήρα συγκριτικά με το Scrambler 1100 που θα βασιστεί,  λόγω τόσο των προδιαγραφών Euro5 όσο και του νέου συστήματος εξαγωγής.

Τα δύο concepts θα παρουσιαστούν σε λίγες μέρες και είναι πολύ πιθανόν να μπουν στη γραμμή παραγωγής σύντομα (ίσως το 2021) καθώς το αγοραστικό κοινό που απευθύνονται είναι σχετικά μεγάλο. Ιδίως αυτό του Desert X, μιας και θα ανήκει στην πιο εμπορική κατηγορία των τελευταίων ετών, αυτή των adventure bikes. Ο στόχος είναι προφανώς οι αναβάτες που θέλουν μια adventure μοτοσυκλέτα με ρετρό εμφάνιση, αλλά και χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησης, λόγω του αερόψυκτου κινητήρα.

Tags: