Ducati Scrambler Concept - EICMA: Motard και Desert X

Θα παρουσιάσει δύο νέα πρωτότυπα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

29/10/2019

Φέτος, η Ducati αποφάσισε να παρουσιάσει τα νέα μοντέλα της γκάμας της, αρκετές μέρες πριν την EICMA. Από το πολυαναμενόμενο Streetfighter V4/S, τη νέα Panigale V2, την ανανεωμένη Panigale V4/S, το νέο Scrambler Ducati Icon Dark, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μέχρι και δύο σκίτσα από concept της εταιρείας (Motard και Desert X), η παρουσίαση της Ducati τα είχε όλα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για το Σαλόνι του Μιλάνου, καθώς τα δύο concept από το χαρτί θα πάρουν “σάρκα και οστά”, ενώ το ΜΟΤΟ θα είναι εκεί για να σας μεταφέρει live όλες τις εξελίξεις.

Οι πληροφορίες που έχουμε για τα δύο concept είναι ότι το Motard έχει βασιστεί στο Scrambler Icon με τον δικύλινδρο L των 803cc και μέσα από -κυρίως- αισθητικές αλλαγές, θα αναδεικνύεται ο motard χαρακτήρας των Scrambler, όπως υπονοεί και το όνομά του. Είναι πιθανό να υπάρχουν αλλαγές στη λειτουργία του κινητήρα και τον τρόπο που αποδίδει, τόσο από το νέο σύστημα εξαγωγής όσο και από την έλευση των προδιαγραφών Euro5 που θα είναι σε ισχύ από το 2020 κι έπειτα. Ενδεχομένως να υπάρχουν και αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με το χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας ενώ και ο εμπρός τροχός, θα έχει λογικά διάσταση 17''.

Το δεύτερο πρωτότυπο, το Desert X όπως ονομάζεται, θα βασιστεί στη ναυαρχίδα των Scrambler Ducati, το 1100. Θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό, όμως οι δυνατότητές του στο χώμα θα είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω των ελαστικών και των αναρτήσεων που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη διαδρομή. Το Desert X αισθητικά αποτελεί έναν φόρο τιμής στο Elefant της Cagiva, που το 1990 και 1994 είχε κερδίσει στο Rally Dakar. Μάλιστα, το Elefant χρησιμοποιούσε τον V2 κινητήρα της Ducati και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που την συνδέει με το Desert X, πέραν απ' τα κοινά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση. Να θυμίσουμε πως η Ducati ανήκε στην Cagiva από το 1985 μέχρι το 1996, που πουλήθηκε στην Texas Pacific Group (TPG). Αντίστοιχα, όπως το Motard, έτσι και το Desert X είναι πιθανό να έχει διαφορές στη λειτουργία του κινητήρα συγκριτικά με το Scrambler 1100 που θα βασιστεί,  λόγω τόσο των προδιαγραφών Euro5 όσο και του νέου συστήματος εξαγωγής.

Τα δύο concepts θα παρουσιαστούν σε λίγες μέρες και είναι πολύ πιθανόν να μπουν στη γραμμή παραγωγής σύντομα (ίσως το 2021) καθώς το αγοραστικό κοινό που απευθύνονται είναι σχετικά μεγάλο. Ιδίως αυτό του Desert X, μιας και θα ανήκει στην πιο εμπορική κατηγορία των τελευταίων ετών, αυτή των adventure bikes. Ο στόχος είναι προφανώς οι αναβάτες που θέλουν μια adventure μοτοσυκλέτα με ρετρό εμφάνιση, αλλά και χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησης, λόγω του αερόψυκτου κινητήρα.

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες