Δοκιμές MotoGP Sepang 3η μέρα: Απόλυτη κυρίαρχος η Ducati

Εκρηκτικό φινάλε
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

8/2/2019

Η τελευταία μέρα των δοκιμών χάρισε στους αναβάτες της κορυφαίας κατηγορίας εξαιρετικές συνθήκες στην πίστα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα σερί από ρεκόρ. Πρώτος στο χορό από χθες μάλιστα ήταν ο Maverick Vinales που κατέρριψε το ρεκόρ καλύτερου γύρου που είχε την πρώτη μέρα των δοκιμών ο Marquez, ενώ η Ducati ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει νέα αεροδυναμικά βοηθήματα για τις μοτοσυκλέτες της, πάρα τις δηλώσεις που είχε κάνει πως θα τα παρουσίαζε στις δοκιμές του Qatar. Απ’ όσο φαίνεται τα νέα winglets αποτελούνται από τρία διπλά πτερύγια σε κάθε πλευρά, παραπέμποντας σχεδιαστικά περισσότερο σ’ αυτά που χρησιμοποιούσε το 2016 πριν αλλάξουν οι κανονισμοί.

Μέχρι χθες ο μοναδικός απών απ’ τους αναβάτες ήταν ο Lorenzo, καθώς αναρρώνει απ’ του πρόσφατο χειρουργείο του. Ο Andrea Iannone προστέθηκε στην σχετική λίστα, αφού η φλεγμονή που είχε στο δόντι του τον εμπόδισε να λάβει μέρος, δίνοντας έτσι τη θέση του στον Bradley Smith.

Πίσω στον πίνακα των χρονομετρήσεων, ο Rossi κατάφερε να πέσει κάτω απ’ το φράγμα των δύο λεπτών από νωρίς, όμως λίγο μετά ο Morbidelli -που το ντεμπούτο του φέτος με την εργοστασιακή μοτοσυκλέτα της Yamaha- βρέθηκε μπροστά απ’ τον “Γιατρό” για λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η Yamaha παρουσίασε κι αυτή με τη σειρά της ένα διαφορετικό φαίρινγκ με νέα αεροδυναμικά βοηθήματα.  

Λίγο αργότερα, ο Maverick Vinales έσπασε και το χθεσινό του ρεκόρ, θέτοντας τον καλύτερο χρόνο του για την τελευταία μέρα των δοκιμών στον 1:58,644 αποτελώντας τον γρηγορότερο αναβάτη της Yamaha, χωρίς να μπορέσει όμως να σταματήσει την κυριαρχία των μοτοσυκλετών της Ducati. Πίσω του βρέθηκε ο δεύτερος πιο γρήγορος αναβάτης –χωρίς να χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτα της Ducati- ο Cructhlow, που ήταν κάτω απ’ το 1:59. Απ’ ό,τι φαίνεται ο Βρετανός αναβάτης της LCR Honda κατάφερε να απομονώσει απ’ το μυαλό του τον πόνο απ’ τον αστράγαλό του, σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο του στις δοκιμές.

Μέχρι το μεσημέρι το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει πλήρως, με την Ducati να επιδεικνύει την πρόοδό της και τον Petrucci να βρίσκεται στην κορυφή των χρονομετρήσεων, ενώ αργότερα είχε μια πτώση στην πέμπτη στροφή της πίστας, χωρίς να τραυματιστεί. Με τη θερμοκρασία της ασφάλτου να φτάνει του 60 οC στην καρδιά του μεσημεριού, οι συνθήκες εμπόδισαν τους αναβάτες να κυνηγήσουν γρηγορότερους ρυθμούς όμως εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο τους, δοκιμάζοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών τους με φθαρμένα ελαστικά.

Ο Francesco Bagnaia απ’ τη δορυφορική ομάδα της Ducati κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ η μοτοσυκλέτα του είχε την τελευταία έκδοση των φαίρινγκ απ’ την περσινή χρονιά. Ο Miller δοκίμασε τα νέα φαίρινγκ της Ducati, αναφέροντας πως χρειάζονται λίγη βελτίωση στη λειτουργία τους κοντά στην τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας, ενώ δεν κατάφερε να δοκιμάσει το anti-dive σύστημα που πρωτοπαρουσίασε στις δοκιμές της Jerez πέρσι.

Οι υπόλοιποι αναβάτες που δεν κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1:59, συμπλήρωσαν τη δεκάδα με τον Aleix Espargaro να βρίσκεται στην έβδομη θέση. Αρκετά ανανεωμένες ήταν οι μοτοσυκλέτες της KTM, καθώς έχουν νέες εξατμίσεις, σέλα, πίσω μέρος και ρεζερβουάρ, όντας απ’ τις πιο διαφοροποιημένες μοτοσυκλέτες για φέτος.

Έπειτα ακολούθησαν οι αναβάτες της Yamaha με τον Morbidelli στην όγδοη και τον Rossi στη δέκατη, έχοντας εμβόλιμο τον Takaaki Nakagami της LCR Honda ανάμεσά τους. Στον πίνακα τον χρονομετρήσεων κατέληξε 11ος ο Marquez που όπως φαίνεται αποφάσισε να μην πιέσει περαιτέρω για να κατεβάσει τους χρόνους του, ώστε να μην ρισκάρει να καταπονήσει τον ώμο του. Η Suzuki απ’ τη μεριά της μπορεί να παρουσίασε αρκετές αλλαγές κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην φετινή έκδοση της GSX-RR, όμως εν τέλει ο Rins δεν κατάφερε να βρεθεί εντός της δεκάδας.

Οι επόμενες και τελευταίες δοκιμές θα είναι στο Qatar, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, επιτρέποντας στις ομάδες να κάνουν τις τελευταίες τροποποιήσεις στους κινητήρες των μοτοσυκλετών τους πριν σφραγιστούν για το πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες ομάδες έχουν ανοίξει αρκετά απ' τα χαρτιά τους, προσφέροντας τα πρώτα ψήγματα πως η νέα χρονιά θα είναι άρκως εκρηκτική.

Αποτελέσματα των χρονομετρήσεων 3ης μέρας:

1.     Danilo Petrucci ITA Ducati Team (Desmosedici) 1:58.239s

2.     Francesco Bagnaia ITA Pramac Ducati (Desmosedici) 1:58.302s +0.063s

3.     Jack Miller AUS Pramac Ducati (Desmosedici) 1:58.366s +0.127s

4.     Andrea Dovizioso ITA Ducati Team (Desmosesdici) 1:58.538s +0.299s

5.     Maverick Vinales SPA Monster Yamaha (YZR-M1) 1:58.644s +0.405s

6.     Cal Crutchlow GBR LCR Honda (RC213V) 1:58.780s +0.541s

7.     Aleix Espargaro SPA Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 1:59.022s +0.783s

8.     Franco Morbidelli ITA Petronas Yamaha SRT (YZR-M1) 1:59.141s +0.902s

9.     Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) 1:59.148s +0.909s

10.    Valentino Rossi ITA Monster Yamaha (YZR-M1) 1:59.155s +0.916s

11.    Marc Marquez SPA Repsol Honda (RC213V) 1:59.170s +0.931s

12.    Alex Rins SPA Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1:59.180s +0.941s

13.    Stefan Bradl GER Honda Test Rider (RC213V) 1:59.368s +1.129s

14.    Tito Rabat SPA Reale Avintia (Desmosedici) 1:59.485s +1.246s

15.    Joan Mir SPA Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1:59.486s +1.247s

16.    Fabio Quartararo FRA Petronas Yamaha SRT (YZR-M1) 1:59.497s +1.258s

17.    Johann Zarco FRA Red Bull KTM Factory (RC16) 1:59.640s +1.401s

18.    Pol Espargaro SPA Red Bull KTM Factory (RC16) 1:59.751s +1.512s

19.    Miguel Oliveira POR Red Bull KTM Tech3 (RC16) 1:59.949s +1.710s

20.    Karel Abraham CZE Reale Avintia (Desmosedici) 2:0.378s +2.139s

21.    Hafizh Syahrin MAL Red Bull KTM Tech3 (RC16) 2:0.766s +2.527s

22.    Sylvain Guintoli FRA Suzuki Test Rider (GSX-RR) 2:0.990s +2.751s

23.    Bradley Smith GBR Aprilia Test Rider (RS-GP) 2:0.995s +2.756s

24.    Mika Kallio FIN KTM Test Rider (RC16) 2:1.020s +2.781s

25.    Yamaha Test Bike #2 N/A Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:1.243s +3.004s

26.    Yamaha Test Bike #1 N/A Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:1.719s +3.480s

 

Ετικέτες

MotoGP, Jerez – Φραστικό επεισόδιο του Zarco με τον πρόεδρο αγωνοδικών Freddie Spencer

Πέταξαν έξω από το γραφείο των αγωνοδικών τον Γάλλο!
motomag MotoGP, Jerez – Φραστικό επεισόδιο του Zarco με τον πρόεδρο αγωνοδικών Freddie Spencer
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

O Johann Zarco (LCR Honda) μετά το τέλος του αγώνα στη Jerez βρέθηκε στην αίθουσα των αγωνοδικών για να πει την γνώμη του όσον αφορά το ατύχημα με τον Aleix Espargaro (Aprilia Racing), ωστόσο οι αγωνοδίκες μετά από ένα φραστικό επεισόδιο με τον Freddie Spencer -πρόεδρος αγωνοδικών- τον έδιωξαν από την αίθουσα.

Στον χθεσινό αγώνα δεκαέξι γύρους πριν το τέλος οι Aleix Espargaro και Johann Zarco είχαν μία επαφή με τους δύο να τίθενται εκτός αγώνα και τους αγωνοδίκες να θεωρούν τη σύγκρουση αυτή αγωνιστικό συμβάν.

MotoGP, Jerez – Φραστικό επεισόδιο του Zarco με τον πρόεδρο αγωνοδικών Freddie Spencer

Μετά το τέλος του αγώνα οι Zarco και Espargaro βρέθηκαν στην αίθουσα των αγωνοδικών ώστε να πουν το τι συνέβη μεταξύ τους αλλά τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά τουλάχιστον για τον αναβάτη της LCR Honda.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο Zarco είχε φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο των αγωνοδικών στη Jerez Freddie Spenser, με τον Γάλλο να αναφέρει αρκετές φορές πως ο Spenser δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη θέση.

Ο Γάλλος αναβάτης σύμφωνα με το Motorsport.com ανέφερε επίσης: “O Spencer με κοίταζε σαν να ήθελε να μάθει τι ήθελα να κάνει. Ήθελε να παραπονεθώ για τον Aleix. Του είπα δεν θα παραπονεθώ αλλά του είπα επίσης πως δεν είναι καλός για αυτή τη δουλειά καθώς δεν παίρνει τη σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή. Φάνηκε πως ήθελε να του δείξω τι να αποφασίσει σχετικά με τον Espargaro. Μας κοίταζε με τον Aleix, σαν να είμαστε δύο παιδιά που θέλουν ένα μάθημα ηθικής. Αλλά του είπα πως δεν παίρνεις τις σωστές αποφάσεις και πως δεν είσαι στο σωστό μέρος”.

MotoGP, Jerez – Φραστικό επεισόδιο του Zarco με τον πρόεδρο αγωνοδικών Freddie Spencer

Παράπονα όμως από τους αγωνοδίκες δεν είχε μόνο ο Zarco στη Jerez. Ο Joan Mir ήταν δυσαρεστημένος επίσης από την ποινή που έδωσαν οι αγωνοδίκες στον Marc Marquez ο οποίος στην προσπάθεια του να περάσει τον αναβάτη της Honda στον αγώνα Sprint έπεσε πάνω και τιμωρήθηκε με ποινή μίας θέσης. Ο Mir αναφέρθηκε σε ένα περσινό παρόμοιο συμβάν όταν ο ίδιος χτύπησε τον Fabio Quartararo αλλά ο ίδιος έλαβε ποινή long lap penalty.

Στη λίστα των παραπόνων σχετικά με τους αγωνοδίκες έβαλε το όνομα του και ο Pecco Bagnaia. Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής αναφέρθηκε για το συμβάν με τον Brad Binder της KTM, με τον αναβάτης της Ducati Lenovo Team να απορεί γιατί αυτοί έκριναν συγκεκριμένο περιστατικό ως αγωνιστικό συμβάν.

Αν μη τι άλλο ο αγώνας της Jerez εκτός από αγωνιστικές συγκινήσεις εντός πίστας μας πρόσφερε και έντονο παρασκήνιο όσον αφορά τις αποφάσεις των αγωνοδικών οι οποίες ευελπιστούμε να μην έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς θέλουμε να υπάρχει ισονομία μεταξύ όλων των αναβατών του grid του MotoGP.

MotoGP, Jerez – Φραστικό επεισόδιο του Zarco με τον πρόεδρο αγωνοδικών Freddie Spencer
Ετικέτες