Yamaha MT-09 2024 - Αποστολή Lanzarote: Απόλυτος Doctor Jekyll & Mister Hyde χαρακτήρας

Εκτεταμένη αναβάθμιση, με δεκάδες αλλαγές που οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου ολοκλήρωση του μοντέλου
Yamaha MT-09 2024 MOTO - Αποστολή στο Lanzarote
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/2/2024

Έντεκα χρόνια πριν την αποστολή μας στο ηφαιστειογενές νησί Lanzarote, η εταιρεία των τριών διαπασών είχε το 2013 παρουσιάσει την πρώτη έκδοση του MT-09 στην Κροατία. Ένας τρικύλινδρος χούλιγκαν που σήκωνε με τρομακτική ευκολία τον μπροστινό τροχό στον αέρα με τις πρώτες σχέσεις του κιβωτίου -ήθελες, δεν ήθελες-, και ξεχώριζε για αυτήν ακριβώς την ικανότητα του να προκαλεί τρόμο και απόλαυση σε ισόποσες δόσεις. Εδώ που τα λέμε, και ο τρόμος απολαυστικός ήταν, αν τα κατάφερνες να επιβιώσεις.

Το MT-09 είχε άμεσα μεγάλη εμπορική επιτυχία, κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (100.000 MT-09 έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, ενώ συνολικά έχουν παραχθεί 200.000), με τη Yamaha να έχει δυο εξαιρετικούς κινητήρες στη σειρά ΜΤ (07 & 09) που συνεχίζουν και σήμερα να ξεχωρίζουν στις κατηγορίες τους, παρέχοντας κορυφαία απόδοση και διασκέδαση στους αναβάτες των δυο μοτοσυκλετών.

Yamaha MT-09 2014

Σούζες με πρώτη, σούζες με δευτέρα, σούζες με τρίτη, σούζες παντού και πάντα, βίαιες ή ελεγχόμενες, power wheelies και ψηλές διαρκείας, το μενού με το MT-09 είχε ανέκαθεν σούζα για ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Με το MT-09 η ιαπωνική εταιρεία δημιούργησε ως άλλος Δρ. Φρανκενστάιν το δικό της τέρας, ενώ αντί να προσπαθήσει να το κρύψει από το κοινό -για την ασφάλεια τους-, εκείνη έσπευσε να το βγάλει σε μαζική παραγωγή. Καθώς η γοητεία του ερωτήματος “κι αν μπορέσω να το τιθασεύσω” ήταν, είναι και θα είναι πάντα μεγάλη, αρκετοί αναβάτες έφτασαν μέχρι το πρώτο test-ride, όπου είτε λάτρευαν τον τρόπο βίαιης απόδοσης του κινητήρα, είτε έφευγαν τρέχοντας, αναζητώντας κάποιο ηρεμιστικό για να συνέλθουν. Θυμίζουμε πως αρχικά το MT-09 δεν είχε Traction Control, ενώ διακρινόταν και για την απότομη απόκριση του γκαζιού, που στο πιο “εξαγριωμένο” Riding Mode έκανε τη μοτοσυκλέτα ιδιαίτερα απαιτητική στην οδήγηση.

Yamaha MT-09 2024 engine

Ανέκαθεν το MT-09 ήταν χτισμένο γύρω από τον “λυσσασμένο” αυτό κινητήρα, που αποτελούσε και αποτελεί το Unique Sales Point της μοτοσυκλέτας. Γύρω από τους τρεις αυτούς αφιονισμένους κυλίνδρους, η Yamaha παρείχε πλαίσιο και αναρτήσεις που βοηθούσαν -και- στη σβέλτη οδήγηση, χωρίς όμως να διακρίνονται για αυτό, ικανοποιητικά φρένα, και βασικά στοιχεία άνεσης.

MT-09 εκδόσεις

Τα χρόνια πέρασαν, και το MT-09 του 2024 αποτελεί την 4η έκδοση της μοτοσυκλέτας. Είναι κλισέ να μιλάμε για την πιο επιτυχημένη MT-09 στην ιστορία, καθώς αυτό συμβαίνει στο 99% των περιπτώσεων. Κάθε επόμενη έκδοση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, εκτός κι αν μιλάμε για κάποια εταιρεία χωρίς αρχές, όραμα και πορεία στον χρόνο. Και επειδή μιλάμε για τη Yamaha, φυσικά κι η νέα MT-09 είναι καλύτερη από όλες τις προηγούμενες εκδόσεις. Το θέμα είναι “πού, πόσο και με τι αποτέλεσμα”.

Yamaha MT-09 2024

Μια ιδιαιτερότητα στην περίπτωση MT-09 2024 είναι πως στην EICMA η Yamaha έδωσε στη δημοσιότητα μόνο μέρος των αλλαγών του νέου μοντέλου, και στην αποστολή μας στο Lanzarote μας περίμενε μεγάλη έκπληξη, καθώς συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά πως η φετινή αναβάθμιση περιλαμβάνει δεκάδες βελτιώσεις τις οποίες δεν γνωρίζαμε. Σημειώστε πως στην παρουσίαση της αποστολής, η Yamaha μας τόνισε πως για τις συγκεκριμένες βελτιώσεις έλαβε σοβαρά τη γνώμη των ιδιοκτητών MT-09, ώστε να βελτιώσει τη μοτοσυκλέτα εκεί όπου έπασχε.

MT-09 2024

Το concept της ανανέωσης για το MT-09 του 2024 έχει τρεις άξονες.

  • Περισσότερη πληροφόρηση και μεγαλύτερος έλεγχος στον αναβάτη.
  • Νεά εμφάνιση που να αντικατοπτρίζει την ωρίμανση του Dark Side of Japan concept.
  • Νέο interface που περιλαμβάνει νέα όργανα, νέους διακόπτες και περισσότερα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Ξεκινάμε με τον πρώτο άξονα που είναι η πληροφόρηση και ο έλεγχος.

Ηλεκτρονικά βοηθήματα

Αν η Yamaha έκανε κίνηση-ματ στην ανανέωση του 2017, προσθέτοντας Traction Control που “εξημέρωνε” το MT-09 που πέρα από τον Mr Hyde χαρακτήρα αποκτούσε και Dr. Jekyll προσωπείο, διευρύνοντας το αγοραστικό κοινό της και σε όσους δεν νιώθουν απολύτως ικανοί να ελέγξουν την απόδοση αυτού του κινητήρα -ειδικά σε δρόμους με περιορισμένη πρόσφυση-, το 2024 εμβαθύνει στον απόλυτο έλεγχο του “κτήνους”. Αυτό γίνεται με την προσθήκη αποτροπής μπλοκαρίσματος πίσω τροχού BSR στο κλείσιμο του γκαζιού με πολλές στροφές, σύστημα που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα του ελέγχου ολίσθησης SCS, ελέγχου σούζας LIF, και σύστημα ρύθμισης φρένου BC. Χαράς ευαγγέλια για όσους “θέλουν αλλά δεν μπορούν” αλλά και για τους λάτρεις των gadget. Εξαιρετικής σημασίας η ύπαρξη IMU μονάδας μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων 6 αξόνων για τη βέλτιστη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών βοηθημάτων για κάθε περίσταση.

Κιβώτιο

Στον κινητήρα που πληροί πλέον τις Euro5+ προδιαγραφές διατηρώντας τα ίδια χαρακτηριστικά ιπποδύναμης και ροπής (117,3 hp και 9,5 kgm) νέα είναι τα γρανάζια 3ης-6ης σχέσης κιβωτίου, με περισσότερα δόντια για πιο γλυκές αλλαγές. Παράλληλα μεγαλύτερη είναι η απόδοση της γεννήτριας κατά 100W.

Shifter

Το πρώτο MT-09 δεν είχε shifter, με τη Yamaha να προσθέτει την πρώτη έκδοση του συστήματος στη δεύτερη έκδοση της μοτοσυκλέτας. Κι αν το πρώτο εκείνο shifter λειτουργούσε μόνο στα ανεβάσματα, κατόπιν οι Ιάπωνες συνέχισαν να βελτιώνουν το σύστημα, κάνοντας το αμφίδρομο, ενώ για το 2024 το shifter του MT-09 φτάνει αισίως την τρίτη γενιά του, με εξαιρετική λειτουργία και με σαφώς μεγαλύτερο "παράθυρο" λειτουργίας σε μεγάλο εύρος στροφών. Σημειώστε πως το συγκεκριμένο shifter επιτρέπει το κατέβασμα ακόμα και όταν εσείς επιταχύνετε με ανοιχτό το γκάζι!

Ηχεία

Εκεί που η Yamaha έδωσε ρέστα, είναι στα δυο “ηχεία” εκατέρωθεν της τάπας του ρεζερβουάρ, ηχεία που στέλνουν τον ήχο από τους αυλούς εισαγωγής απευθείας στα αυτιά του αναβάτη, για έξτρα πώρωση σε κάθε επιτάχυνση!

Θέση οδήγησης

Βελτιωμένη στα σημεία είναι η θέση οδήγησης (τιμόνι ελαφρώς πιο πίσω και πιο χαμηλά και μαρσπιέ πιο πίσω και πιο ψηλά), με στόχο την ελαφρώς μεγαλύτερη φόρτιση του μπροστινού τροχού, και νέα είναι η τρόμπα φρένου μπροστά, για καλύτερη πληροφόρηση του αναβάτη.

Πλαίσιο

Στο πλαίσιο, αναθεωρημένες και μεγαλύτερες σε διαστάσεις είναι οι βάσεις του στον κινητήρα για βελτιωμένη σταθερότητα, και νέα είναι η βάση στον λαιμό του τιμονιού με στόχο τη βελτίωση της ευελιξίας.

Αναρτήσεις

Οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις παραμένουν, με νέο όμως setup, για πιο σφιχτές αποσβέσεις πιρουνιού και πιο μαλακή λειτουργία πίσω αμορτισέρ.

Ελαστικά

Ολοκαίνουργια είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Bridgestone Battlax Hypersport S23 που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, το 2024.

Σέλα

Νέα είναι η διαμόρφωση της σέλας, με ξεχωριστά τμήματα για αναβάτη και συνεπιβάτη, και με πιο στενό μπροστινό μέρος της σέλας του αναβάτη για πιο εύκολη πρόσβαση στο έδαφος.

Μάσκα

Συνεχίζουμε με την εμφάνιση, με τη Yamaha να χαρίζει 4ο νέο προβολέα στο MT-09 σε 4 αναβαθμίσεις -εδώ υπάρχει ένα θέμα, καθώς η νέα μάσκα έχει αρκετό πλαστικό -δεν χρειάζεται πλέον μεγάλος χώρος για τα φώτα με τους LED προβολείς- το οποίο οι Ιάπωνες σχεδιαστές άφησαν να παίξει κυρίαρχο ρόλο έναντι των μικρών λαμπτήρων.

Ρεζερβουάρ

Νέα είναι η θέση του ρεζερβουάρ, χαμηλότερα από πριν, κάτι που επιτρέπει και στο τιμόνι να έχει πλέον μεγαλύτερο κόψιμο δεξιά-αριστερά.

Όργανα

Και κλείνουμε με το interface μοτοσυκλέτας-αναβάτη, όπου μεγαλύτερη είναι η TFT οθόνη οργάνων (από 3,5 στις 5 ίντσες), με πλήρεις δυνατότητες συνδεσιμότητας. Ναι έχουμε και πλοήγηση τόσο Turn-by-Turn όσο και με χάρτη, χωρίς μάλιστα συνδρομή και με app που επιτέλους λειτουργεί καλά, δίνοντας μεγάλο όγκο πληροφορίας στον αναβάτη και καταγράφοντας λεπτομερώς τις βόλτες σας!

Διακόπτες

Μεγάλη αλλαγή έχουμε στους διακόπτες, όπου επιτέλους βρίσκουμε ένα joystick στα αριστερά, για εύκολη και εργονομική πλοήγηση σε ενδείξεις, λειτουργίες και μενού.

Το ΜΟΤΟ στο Lanzarote

Τι έχουμε λοιπόν το 2024; Πολλές, πάρα πολλές αλλαγές, οι οποίες φιλοδοξούν να κάνουν το MT-09 πιο φιλικό, πιο ελεγχόμενο, πιο ευέλικτο, πιο άνετο και περισσότερο τεχνολογικά προηγμένο, διατηρώντας ταυτόχρονα την καρδιά του χούλιγκαν κάτω από τον μανδύα του πολιτισμένου δίτροχου συντρόφου.

Lanzarote

Η οδήγηση στο νησί του Lanzarote είναι πάντα μια αξέχαστη εμπειρία. Τόσο λόγω του ηφαιστειογενούς τοπίου που θυμίζει τη σελήνη, όσο και λόγω της κορυφαίας σε κράτημα ασφάλτου, από τα παραπάνω ηφαιστειακά και γρανιτώδη πετρώματα. Παρόλα αυτά έχει και τις δυσκολίες του, καθώς ο δυνατός αέρας από τον ωκεανό γεμίζει χαλίκια το οδόστρωμα, ενώ στο 90% των περιπτώσεων απαγορεύεται να βγεις εκτός δρόμου, εκτός αν θέλεις στενές επαφές με τα μυτερά πετρώματα από τη στερεοποιημένη λάβα.

Lanzarote

Τα 210 χλμ. που διανύσαμε καβάλα στο νέο MT-09, ήταν πραγματικά αποκαλυπτικά για τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας, αφού περιείχαν τόσο δρόμους με φουρκέτες, ορεινές φιδίσιες διαδρομές, ανοιχτές στροφές στον αυτοκινητόδρομο αλλά και μεγάλες ευθείες για δοκιμή επιταχύνσεων και… σούζας. Δεν σας κρύβω πως είχα μια ανησυχία λίγο πριν ξεκινήσουμε να οδηγούμε, καθώς συνήθως σε μια πετυχημένη συνταγή αλλάζουμε συντηρητικά μια-δυο παραμέτρους ώστε να μη χαλάσει το αποτέλεσμα και αντί για βελτίωση έχουμε ανεπιθύμητες… παρενέργειες. Ευτυχώς -ή παραδόξως-, οι δεκάδες αλλαγές των Ιαπώνων καταφέρνουν να δουλέψουν αρμονικά μεταξύ τους, δημιουργώντας το MT-09 που πάντα θέλαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να έχουμε. Κι αυτό γιατί για το 2024 ο Dr Jekyll κάνει δυνατή εμφάνιση, με το MT-09 να είναι τόσο ελεγχόμενο, εύκολο και φιλικό που ίσως ξενίσει κάποιους από τους λάτρεις της πρόκλησης στην οδήγηση μιας δύσκολης και δύστροπης μοτοσυκλέτας. “Ρε συ, αυτή θα σε κάνει να ξυρίσεις και το μουστάκι”!

Stunts

Και όντως την ξύρισε η Yamaha (και δεν μας χαλάει καθόλου), αφού -ω τι έκπληξη- πλέον ακόμα και το πιο άγριο Riding Mode επιτρέπει μικρομετρικές κινήσεις, ακόμα και σε ασκήσεις ακριβείας όπως στη σούζα και στη γρήγορη οδήγηση με συνεχόμενες στροφές. Έλεγχος με “Ε” κεφαλαίο, τόσο από τον ψεκασμό, όσο και από τη νέα τρόμπα φρένου μπροστά, και με bonus τα οφέλη της αυξημένης ευελιξίας και της καλύτερης πληροφόρησης από το μπροστινό, χάρη στο πιο σφιχτό πιρούνι, το νέο ελαστικό Battlax και την αυξημένη φόρτιση από τη νέα στάση οδήγησης -που συνεχίζει να παραμένει άνετη και όρθια, αλλά είναι ελάχιστα πιο σκυφτή. Είναι το νέο MT το νέο νυστέρι των Ιαπώνων; Όχι ακριβώς. Άλλωστε δεν ήταν ποτέ αυτός ο χαρακτήρας του. Ο χαρακτήρας του ήταν το “βρωμόξυλο”, και η διασκέδαση στις μάχες εκ του συστάδην, στην πόλη και στις κλειστές διαδρομές -αλλά και στις μεγάλες ευθείες για σούζες χιλιομέτρων.

MT-09 Stunt-riding

Ευτυχώς, και για το καλό όλων μας, η καρδιά του χούλιγκαν μπορεί να βγει προς τα έξω εξαιρετικά εύκολα, με μια-δυο κινήσεις από το joystick, απενεργοποιώντας όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, με μόνο το δικάναλο ABS να μην μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας από τον αναβάτη. Και όταν βγαίνει, έχεις στα χέρια σου ένα δίτροχο χάπι ψυχοθεραπείας, που σε ανεβάζει στον έβδομο ουρανό κάθε φορά που ανοίγεις το γκάζι.

Lanzarote

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο κατά πόσο καταφέρνει το MT-09 του 2024 να φέρει εις πέρας τους φιλόδοξους στόχους της Yamaha, αναμείνατε την αναλυτική δοκιμή στο τεύχος Απριλίου του ΜΟΤΟ. Η τιμή του νέου MT-09 στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο, και οι πρώτες μοτοσυκλέτες θα φτάσουν στη χώρα μας τον Απρίλιο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ YAMAHA MT-09
Κινητήρας Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, 2EEK, τετραβάλβιδος, τρικύλινδρος εν σειρά
Κυβισμός 890 κ.εκ.
Διαμέτρος x Διαδρομή 78 Χ 62,1 χιλ.
Σχέση συμπίεσης 11,5 : 1
Μέγιστη ισχύς 117,3 Hp (119 Ps) / 10.000 σ.α.λ.
Έκδοση Α2 47 Hp (47,6 PS) / 6.000 σ.α.λ. Έκδοση για οδήγηση με δίπλωμα A2 (απεριόριστη) – 94 Hp (95,2 PS) / 9.000 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 93,0 Nm (9,5 kgm) / 7.000 σ.α.λ.
Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ
Τύπος συμπλέκτη Υγρός, Πολύδισκος, περιορισμένης ολίσθησης, με υποβοήθηση
Σύστημα ανάφλεξης TCI
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
Πλαίσιο Περιμετρικό, αλουμινίου
Γωνία Κάστερ 24,4 μοίρες
Ίχνος 108 χιλ.
Σύστημα εμπρός ανάρτησης Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλ.
Σύστημα πίσω ανάρτησης Μονό αμορτισέρ με μοχλικό
Διαδρομή εμπρός 130 χιλ.
Διαδρομή πίσω 117 χιλ.
Εμπρός φρένο Δύο δίσκοι 298 χιλ.
Πίσω φρένο Μονός δίσκος 245 χιλ.
Εμπρός ελαστικό 120/70ZR17M/C (58W) tubeless
Πίσω ελαστικό 180/55ZR17M/C (73W) tubeless
Συνολικό μήκος 2.090 χιλ.
Συνολικό πλάτος 820 χιλ.
Συνολικό ύψος 1.145 χιλ.
Ύψος σέλας 825 χιλ.
Μεταξόνιο 1.430 χιλ.
Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 140 χιλ.
Βάρος (πλήρες υγρών) 193 κιλά
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 14 λίτρα
Χωρητικότητα Λαδιού 3,50 λίτρα

 

Ετικέτες