Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

WorldSBK: 1η μέρα δοκιμών Portimao

Σε ανταγωνιστικό κλίμα

Μετά την Jerez, οι αναβάτες των WSBK βρέθηκαν στο Portimao της Πορτογαλίας, ώστε να ξεκινήσουν τις τελευταίες δοκιμές πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και οι 14 αναβάτες των WorldSBK μαζί με 10 αναβάτες απ’ τα WorldSSP, μπόρεσαν να εκτελέσουν κανονικά το πρόγραμμά τους παρά την ήπια βροχόπτωση που ξεκίνησε μια ώρα μετά την έναρξη των δοκιμών.
Ο ανταγωνισμός ήταν αρκετός με τους πρώτους οκτώ αναβάτες να έχουν διαφορά απ’ τον Rea κάτω από ένα δευτερόλεπτο, καθώς ήταν ο ταχύτερος. Όπως και στην Jerez έτσι κι εδώ, ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) εστίασε στην βελτίωση των αναβαθμίσεων της μοτοσυκλέτας του, μπαίνοντας στην πίστα δύο ώρες μετά την έναρξη των δοκιμών. Ο Alex Lowes, έκλεισε τις δοκιμές ερχόμενος δεύτερος στον πίνακα των χρονομετρήσεων με τέσσερα δέκατα διαφορά απ’ τον πρώτο, ενώ ο Michael van der Mark ήρθε έβδομος καθώς αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με αποτέλεσμα να σηκωθεί η κόκκινη σημαία στην πίστα. Οι αναβάτες της Pata Yamaha δοκίμασαν διαφορετικά πράγματα στις μοτοσυκλέτες τους και η ομάδα επιβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την εξέλιξη της R1.

Η ομάδα της Ducati είχε μπόλικη δουλεία στο γκαράζ της καθώς οι αναβάτες της ακόμη δουλεύουν στο σετάρισμα των βασικών ρυθμίσεων των μοτοσυκλετών τους ώστε να είναι έτοιμοι για τον αγώνα στο Phillip Island. Τόσο ο Bautista όσο κι ο Davies είχαν την προσοχή τους στραμμένη στις ρυθμίσεις και δεν κυνηγούσαν χρόνους, όμως ο Bautista κατάφερε να έρθει τρίτος με απόσταση κάτω του μισού δευτερολέπτου, απ’ τον Rea. Η πτώση που είχε ο Davies στην πρώτη μέρα των δοκιμών της Jerez τελικά δεν ήταν τόσο αθώα και ο αναβάτης βρέθηκε στο Portimao έχοντας ακόμη πόνους στην πλάτη. Ως εκ τούτου δεν έμεινε πολλή ώρα μέσα στην πίστα και βρέθηκε δέκατος, ολοκληρώνοντας μόλις τέσσερις γύρους.

Ο Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing) διατήρησε τις εντυπωσιακές επιδόσεις που είχε στην Jerez και στην Πορτογαλία καθώς το πρωί ήταν ο ταχύτερος αναβάτης μέχρι το διάλλειμα. Έκλεισε την μέρα του με θετικά αποτελέσματα και σε συνεργασία με το νέο αρχηγό της ομάδας, δούλεψε ψάχνοντας ένα καλό set up για την μοτοσυκλέτα του, ενώ ήρθε τέταρτος στις ανεπίσημες χρονομετρήσεις.
Η παρουσία της BMW στις δοκιμές της Πορτογαλίας ήταν εμφανώς καλύτερη απ’ ότι στην Ισπανία, κρίνοντας μόνο απ’ τους χρόνους, καθώς ο Tom Sykes βρέθηκε ανάμεσα στους πέντε πρώτους αναβάτες. Ο Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) ήρθε ένατος και ασχολήθηκε -όπως και ο Sykes- με τις βασικές ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας όπως τον τομέα του πλαισίου και τον ηλεκτρονικών.

Ο Leon Haslam (Kawasaki Racing Team) απ’ τη στιγμή που καβάλησε την ZX-10RR έδειξε της προθέσεις του να εξοικειωθεί με τη μοτοσυκλέτα και να αποκτήσει γρήγορους ρυθμούς. Εστίασε περισσότερο στο να αποκτήσει την απαραίτητη σταθερότητα στους χρόνους του, που είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Η GRT Yamaha συνέχισε να δουλεύει με φρενήρεις ρυθμούς καθώς φέτος είναι το ντεμπούτο της στη μεγάλη κατηγορία και προσπαθεί να προετοιμαστεί όσο τον δυνατόν καλύτερα. Γι' αυτό το λόγο η ομάδα είχε διαφορετικά προγράμματα ώστε να καλύψει τις ανάγκες των αναβατών της. Ο Marco Melandri βρέθηκε στην όγδοη θέση, προσπαθώντας να βελτιώσει τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας του, ενώ ο ομόσταβλός του Sandro Cortese, βρέθηκε πίσω απ’ τον Davies εστιάζοντας περισσότερο στην εξοικείωση με τη μοτοσυκλέτα του.

Ο Michael Rinaldi (Barni Racing Team) ήταν 13ος  στον πίνακα των χρονομετρήσεων, προσπαθώντας να προσαρμόσει το οδηγικό του στιλ στην V4 R, ενώ ο Laverty (Team Goeleven) ήταν πίσω του εστιάζοντας στον τομέα του πλαισίου ώστε να βρει την ιδανική θέση του κινητήρα.
Τελευταίος στους χρόνους της μεγάλης κατηγορίας ήρθε ο Alessandro Delbianco, δοκιμάζοντας διαφορετικά ελαστικά για την CBR1000RR S2, προσπαθώντας παράλληλα να αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση μαζί της.
Οι αναβάτες των WorldSSP έλαβαν μέρος στα δοκιμαστικά με τον Jules Cluzel να είναι ο ταχύτερος απ’ αυτούς με τον καλύτερο γύρο του στο 1:45,694, πίσω του βρέθηκε ο Lucas Mahias που πέρασε τις δοκιμές προσπαθώντας να μάθει καλύτερα μοτοσυκλέτα του, ενώ ο Raffaele De Rosa ήρθε τρίτος.

Χρόνοι 1ης ημέρας

 1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing WorldSBK Team) 1:42.195
 2. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:42.614 +0,419
 3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) 1:42.682 +0,487
 4. Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) 1:42.687 +0,492
 5. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:42.808 +0,613
 6. Leon Haslam (Kawasaki Racing WorldSBK Team) 1:42.820 +0,625
 7. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:42.872 +0,677
 8. Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) 1:3.033 +0,838
 9. Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:43.682 +1,487
 10. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1:43.702 +1,502
 11. Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) 1:43.847 +1,652
 12. Eugene Laverty (Team Goeleven) 1:44.200 +2,005
 13. Michael Ruben Rinaldi (BARNI Racing Team) 1:44.663 +2,468
 14. Alessandro Delbianco (Althea MIE Racing Team) 1:45.732 +3,537