Yamaha Ténéré: Ευρωπαϊκή περιοδεία για τα 40 χρόνια του μοντέλου

Με κλασικά Ténéré παραγωγής, αγωνιστικά μοντέλα, και test-ride της σύγχρονης γκάμας της οικογένειας
40 χρόνια Tenere
Από το

motomag

29/6/2023

Για να γιορτάσει η Yamaha τα 40 χρόνια ιστορίας του Ténéré, οργανώνει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τίτλο "40th Anniversary" σε επιλεγμένα event, όπου οι φαν της εταιρείας και του μοντέλου θα μπορούν να δουν από κοντά μια ομάδα ιστορικών Ténéré παραγωγής (1983-2010), καθώς και αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Dakar, ενώ παράλληλα θα μπορούν να οδηγήσουν σε άσφαλτο και χώμα την πλήρη γκάμα των σύγχρονων Ténéré.

Το 1981 το Rally Paris-Dakar εντάχθηκε στην αιγίδα των FIM και FIA, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συμμετέχουν εργοστασιακές ομάδες στον αγώνα. Η τότε συμμετοχή της BMW αποδείχθηκε ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος για την Yamaha, με αποτέλεσμα οι αναβάτες της εταιρείας να ζητούν αναβάθμιση της ΧΤ παραγωγής. Οι μηχανολόγοι στην Iwata έπιασαν αμέσως δουλειά και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους ήταν το ΧΤ 600 Ténéré. Ο κινητήρας είχε αυξημένη χωρητικότητα στα 600 κυβικά, διέθετε μεγάλο ρεζερβουάρ 30 λίτρων, ενώ ήταν η πρώτη off-road μοτοσυκλέτα της Yamaha με δισκόφρενο μπροστά, με monocross πίσω ανάρτηση, αλουμινένιο ψαλίδι και πολλές άλλες τεχνολογίες αιχμής για την εποχή. Οι Jean-Claude Olivier, Serge Bacou και Stéphane Peterhansel -με τις έξι νίκες του με την Yamaha να αποτελούν ρεκόρ στο Rally Dakar-, φόρτωσαν αγωνιστική αίγλη στο Ténéré, ενώ πιο πρόσφατα ο ταξιδευτής και πρεσβευτής της Yamaha Nick Sanders ολοκλήρωσε το τελευταίο του ταξίδι σε όλο τον κόσμο με το Ténéré 700, και παράλληλα οι εργοστασιακοί αναβάτες Pol Tarrés και Alessandro Botturi συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στους αγώνες ράλλυ με τα Ténéré 700 World Raid GYTR.

40 χρόνια Tenere

Για να γιορτάσει αυτό το ταξίδι και αυτούς τους σημαντικούς αναβάτες μαζί με την κοινότητα του Ténéré, η Yamaha ξεκίνησε μια περιοδεία για την 40η επέτειο του στην Ευρώπη. Σε αυτή την περιοδεία θα παρουσιαστεί μια συλλογή ιστορικών μοντέλων παραγωγής Ténéré (1983-2010), καθώς και αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που έλαβαν μέρος στο Rally Dakar. Εκτός από την πλήρη γκάμα των τελευταίων μοντέλων Ténéré που οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα μπορούν να δοκιμάσουν, στην περιοδεία για την 40η επέτειο θα παρουσιαστεί επίσης το νέο Ténéré 700 World Rally για το οποίο είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ. Η εν λόγω έκδοση διαθέτει εργοστασιακά αγωνιστικά χρώματα, εμπνευσμένα από το YZE 850Τ που οδηγούσε ο νικητής του Rally Dakar 1993, Peterhansel.

40 χρόνια Tenere

Η επετειακή περιοδεία της Ténéré 40th Anniversary έκανε την πρώτη της στάση στο Adventure Bike Rider Festival, με τους φαν τουTénéré να δοκιμάζουν εντός και εκτός δρόμου όλα τα μοντέλα της σειράς Ténéré. O πρεσβευτής της Yamaha, Nick Sanders, συμμετείχε στις εκδηλώσεις και μοιράστηκε την ταινία του από το τελευταίο του ταξίδι, δίνοντας έμπνευση για μελλοντικά ταξίδια. Η περιοδεία για την 40η επέτειο του Ténéré θα συνεχιστεί στην Ισπανία, στο Ténéré Spirit Aguilar de Campoo, 31 Ιουνίου-1 Ιουλίου, στη Γερμανία -MaxlRIDE Motofestival, 25-27 Αυγούστου και στη Γαλλία -Alpes Aventure Motofestival, 8-10 Σεπτεμβρίου.

40 χρόνια Tenere
Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες