Yamaha Ténéré: Ευρωπαϊκή περιοδεία για τα 40 χρόνια του μοντέλου

Με κλασικά Ténéré παραγωγής, αγωνιστικά μοντέλα, και test-ride της σύγχρονης γκάμας της οικογένειας
40 χρόνια Tenere
Από το

motomag

29/6/2023

Για να γιορτάσει η Yamaha τα 40 χρόνια ιστορίας του Ténéré, οργανώνει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τίτλο "40th Anniversary" σε επιλεγμένα event, όπου οι φαν της εταιρείας και του μοντέλου θα μπορούν να δουν από κοντά μια ομάδα ιστορικών Ténéré παραγωγής (1983-2010), καθώς και αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Dakar, ενώ παράλληλα θα μπορούν να οδηγήσουν σε άσφαλτο και χώμα την πλήρη γκάμα των σύγχρονων Ténéré.

Το 1981 το Rally Paris-Dakar εντάχθηκε στην αιγίδα των FIM και FIA, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συμμετέχουν εργοστασιακές ομάδες στον αγώνα. Η τότε συμμετοχή της BMW αποδείχθηκε ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος για την Yamaha, με αποτέλεσμα οι αναβάτες της εταιρείας να ζητούν αναβάθμιση της ΧΤ παραγωγής. Οι μηχανολόγοι στην Iwata έπιασαν αμέσως δουλειά και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους ήταν το ΧΤ 600 Ténéré. Ο κινητήρας είχε αυξημένη χωρητικότητα στα 600 κυβικά, διέθετε μεγάλο ρεζερβουάρ 30 λίτρων, ενώ ήταν η πρώτη off-road μοτοσυκλέτα της Yamaha με δισκόφρενο μπροστά, με monocross πίσω ανάρτηση, αλουμινένιο ψαλίδι και πολλές άλλες τεχνολογίες αιχμής για την εποχή. Οι Jean-Claude Olivier, Serge Bacou και Stéphane Peterhansel -με τις έξι νίκες του με την Yamaha να αποτελούν ρεκόρ στο Rally Dakar-, φόρτωσαν αγωνιστική αίγλη στο Ténéré, ενώ πιο πρόσφατα ο ταξιδευτής και πρεσβευτής της Yamaha Nick Sanders ολοκλήρωσε το τελευταίο του ταξίδι σε όλο τον κόσμο με το Ténéré 700, και παράλληλα οι εργοστασιακοί αναβάτες Pol Tarrés και Alessandro Botturi συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στους αγώνες ράλλυ με τα Ténéré 700 World Raid GYTR.

40 χρόνια Tenere

Για να γιορτάσει αυτό το ταξίδι και αυτούς τους σημαντικούς αναβάτες μαζί με την κοινότητα του Ténéré, η Yamaha ξεκίνησε μια περιοδεία για την 40η επέτειο του στην Ευρώπη. Σε αυτή την περιοδεία θα παρουσιαστεί μια συλλογή ιστορικών μοντέλων παραγωγής Ténéré (1983-2010), καθώς και αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που έλαβαν μέρος στο Rally Dakar. Εκτός από την πλήρη γκάμα των τελευταίων μοντέλων Ténéré που οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα μπορούν να δοκιμάσουν, στην περιοδεία για την 40η επέτειο θα παρουσιαστεί επίσης το νέο Ténéré 700 World Rally για το οποίο είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ. Η εν λόγω έκδοση διαθέτει εργοστασιακά αγωνιστικά χρώματα, εμπνευσμένα από το YZE 850Τ που οδηγούσε ο νικητής του Rally Dakar 1993, Peterhansel.

40 χρόνια Tenere

Η επετειακή περιοδεία της Ténéré 40th Anniversary έκανε την πρώτη της στάση στο Adventure Bike Rider Festival, με τους φαν τουTénéré να δοκιμάζουν εντός και εκτός δρόμου όλα τα μοντέλα της σειράς Ténéré. O πρεσβευτής της Yamaha, Nick Sanders, συμμετείχε στις εκδηλώσεις και μοιράστηκε την ταινία του από το τελευταίο του ταξίδι, δίνοντας έμπνευση για μελλοντικά ταξίδια. Η περιοδεία για την 40η επέτειο του Ténéré θα συνεχιστεί στην Ισπανία, στο Ténéré Spirit Aguilar de Campoo, 31 Ιουνίου-1 Ιουλίου, στη Γερμανία -MaxlRIDE Motofestival, 25-27 Αυγούστου και στη Γαλλία -Alpes Aventure Motofestival, 8-10 Σεπτεμβρίου.

40 χρόνια Tenere
Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.