Rally Dakar 2024 - Πρόλογος: Πρώτη νίκη για τον Tosha Schareina της Honda

Κυκλική η πρώτη ειδική διαδρομή στην Alula, μήκους μόλις 30 χιλιομέτρων
Tosha Schareina
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/1/2024

Ο Ισπανός Tosha Schareina, που αποτελεί πρόσφατη μεταγραφή του HRC, έκανε ποδαρικό με το δεξί στο 3ο του Rally Dakar και στο 1ο του ως εργοστασιακός αναβάτης της Honda, παίρνοντας την πρώτη του νίκη σε σκέλος του ράλι, νίκη που έχει τη σημασία της έστω κι αν μιλάμε για τον Πρόλογο με τη μικρή ειδική των μόλις 27 χιλιομέτρων.

Με χρόνο 17 λεπτών και 35 δευτερολέπτων, ο αναβάτης από τη Valencia έφερε τη μοτοσυκλέτα της Honda στην κορυφή της κατάταξης των 142 αναβατών.

Daniel Sanders

Δώδεκα μόλις δευτερόλεπτα πιο πίσω, στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Daniel Sanders της GASGAS, που ήταν ο ταχύτερος αναβάτης του Pierer Group.

Ross Branch

Δεκαεννέα δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο, στην τρίτη θέση την έκπληξη έκανε ο πάντα χαμογελαστός Ross Branch της Hero.

Adrien Van Beveren

Είκοσι τέσσερα δευτερόλεπτα πίσω από τον Schareina, τέταρτος κατετάγη ο Adrien Van Beveren, που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για τις ατυχίες του όταν αγωνιζόταν με τη Yamaha, με τον Γάλλο να αγωνίζεται πλέον για το HRC.

Luciano Benavides

Και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Αργεντινό Luciano Benavides που πέρυσι είχε κερδίσει τρεις ημέρες του Dakar, και τώρα βρίσκεται μόλις 26 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο.

Kevin Benavides

Ο αδελφός του Luciano και κάτοχος του τίτλου (2023) Kevin Benavides, πέτυχε τον ένατο καλύτερο χρόνο της ημέρας, λίγο λιγότερο από ένα λεπτό πίσω από τον νικητή, ενώ πρώτος αναβάτης με KTM ήταν ο Toby Price, μια θέση πριν τον Kevin.

Μπούδρος

Θυμίζουμε πως ο Έλληνας αναβάτης Βασίλης Μπούδρος που συμμετέχει με μοτοσυκλέτα της επίσης ελληνικής DNA αντιμετώπισε πρόβλημα πλοήγησης, και κατετάγη τελικά στην 121η θέση του προλόγου, 18 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο.

Τέλος να σημειωθεί η πολύ καλή τοποθέτηση του Mason Klein με την KOVE (10ος).

Το αυριανό πρώτο stage (ουσιαστικά η πρώτη ημέρα) του Dakar ξεκινά και πάλι από την Alula, με κατάληξη στην Henakiyah, με ειδική 414 χλμ. και συνδετική διαδρομή 127 χλμ.

Ακολουθεί η πρώτη 20άδα του Προλόγου στις μοτοσυκλέτες.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 (ESP) TOSHA SCHAREINA MONSTER ENERGY HONDA TEAM 00H 17' 35''  
2 (AUS) DANIEL SANDERS RED BULL GASGAS FACTORY RACING 00H 17' 47'' + 00H 00' 12''
3 (BWA) ROSS BRANCH HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY 00H 17' 54'' + 00H 00' 19''
4 (FRA) ADRIEN VAN BEVEREN MONSTER ENERGY HONDA TEAM 00H 17' 59'' + 00H 00' 24''
5 (ARG) LUCIANO BENAVIDES HUSQVARNA FACTORY RACING 00H 18' 01'' + 00H 00' 26''
6 (GBR) SAM SUNDERLAND RED BULL GASGAS FACTORY RACING 00H 18' 03'' + 00H 00' 28''
7 (CHL) PABLO QUINTANILLA MONSTER ENERGY HONDA TEAM 00H 18' 22'' + 00H 00' 47''
8 (AUS) TOBY PRICE RED BULL KTM FACTORY RACING 00H 18' 26'' + 00H 00' 51''
9 (ARG) KEVIN BENAVIDES RED BULL KTM FACTORY RACING 00H 18' 31'' + 00H 00' 56''
10 (USA) MASON KLEIN KORR OFFROAD RACING 00H 18' 33'' + 00H 00' 58''
11 (CZE) MARTIN MICHEK ORION - MOTO RACING GROUP 00H 18' 46'' + 00H 01' 11''
12 (ESP) LORENZO SANTOLINO SHERCO RALLY FACTORY 00H 18' 51'' + 00H 01' 16''
13 (USA) RICKY BRABEC MONSTER ENERGY HONDA TEAM 00H 18' 54'' + 00H 01' 19''
14 (CHL) JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO MONSTER ENERGY HONDA TEAM 00H 18' 59'' + 00H 01' 24''
15 (ESP) JOAN BARREDA BORT HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY 00H 19' 00'' + 00H 01' 25''
16 (DEU) SEBASTIAN BÜHLER HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY 00H 19' 03'' + 00H 01' 28''
17 (FRA) ROMAIN DUMONTIER TEAM DUMONTIER RACING 00H 19' 43'' + 00H 02' 08''
18 (PRT) RUI GONÇALVES SHERCO RALLY FACTORY 00H 19' 43'' + 00H 02' 08''
19 (FRA) MATHIEU DOVEZE BAS WORLD KTM RACING TEAM 00H 19' 43'' + 00H 02' 08''
20 (ZAF) BRADLEY COX BAS WORLD KTM RACING TEAM 00H 19' 53'' + 00H 02' 18''

Hiflo

Ετικέτες

BMU/ Alpe Adria, Brno: Πέμπτη θέση για τη Wolf-Racing και τον Γιώργο Παρασκευά

Το τέταρτο αγωνιστικό τριήμερο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας διεξάχθηκε στην πίστα του Brno, στην Τσεχία, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria.
wolf racing
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Ο Γιώργος Παρασκευάς, οδηγός και team manager της ομάδας WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD αγωνίστηκε στην κατηγορία F1000 SBK, κατακτώντας την πέμπτη θέση στην κατηγορία του Βαλκανικού και την εικοστή του Ευρωπαϊκού.

wolf racing

Ελεύθερες Δοκιμές – Παρασκευή 10/07

Στην πρώτη μέρα του αγωνιστικού τριήμερου αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του, BMW S1000RR WSR4, συγκεκριμένα με το ABS. Η ομάδα δούλεψε αρκετά γρήγορα και στις επόμενες δοκιμές είχε διορθωθεί. Παρ’ όλα αυτά οι χρόνοι που εκτέλεσε ο Γιώργος Παρασκευάς ήταν αρκετά βελτιωμένοι και καλύτεροι από την προηγούμενη σεζόν, ενώ δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες αλλαγές στη μοτοσυκλέτα, κάτι που αποδεικνύει την εξέλιξη του πιλότου.

wolf racing

Κατατακτήριες Δοκιμές / Πρώτος Αγώνας – Σάββατο 11/07

Οι κατατακτήριες που καθορίζουν τις θέσεις στη σχάρα εκκίνησης του αγώνα, διακόπηκαν λόγω πτώσης οδηγού, ενώ ο πιλότος μας αντιμετώπιζε ξανά τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του. Με την επανεκκίνηση του σέσσιον δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω βελτίωση χρόνου, είχε όμως ήδη σημειώσει επίδοση σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερη από την περσυνή, κατακτώντας την εικοστή όγδοη θέση ανάμεσα από σαράντα αναβάτες.   

Φυσικά μετά το τέλος των κατατακτήριών, η ομάδα έσπευσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της BMW S1000RR WSR4. Ωστόσο, δεν υπήρχε τρόπος να επιβεβαιωθεί ότι είχε λυθεί, καθώς δεν ακολουθούσαν άλλες δοκιμές πριν τον πρώτο αγώνα.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο πιλότος μας προσπέρασε κατευθείαν αρκετούς αναβάτες, πραγματοποιώντας μια καταπληκτική εκκίνηση και αφήνοντας πίσω του το αποτέλεσμα των κατατακτήριων. Ανέβηκε στην πέμπτη θέση για το Βαλκανικό και στην εικοστή για το Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς να χάσει θέση από κανέναν αντίπαλο, με σταθερούς και ανταγωνιστικούς ρυθμούς.

Παρά κάποιες τεχνικές δυσκολίες και τις περισσότερες συμμετοχές αναβατών, ο Γιώργος Παρασκευάς απέδειξε την ανοδική του αγωνιστική εξέλιξη και το πείσμα να μην αφήσει κανένα εμπόδιο να ανακόψει την πορεία του.

wolf racing

Ακύρωση του υπόλοιπου αγωνιστικού προγράμματος

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria και το Βαλκανικό BMU, όπου συμμετέχει ο Έλληνας Γιώργος Παρασκευάς, ολοκληρώθηκε πρόωρα με δύσκολο και οδυνηρό τρόπο. Ένα θανατηφόρο δυστύχημα επισκίασε κάθε αγωνιστικό αποτέλεσμα, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ως ένδειξη σεβασμού προς τους αναβάτες και τις οικογένειες τους, η διοργάνωση αποφάσισε την οριστική διακοπή του υπόλοιπου αγωνιστικού τριημέρου.

Η ομάδα WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους φίλους και σε ολόκληρη την κοινότητα του αθλήματος.

wolf racing

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

“Η πέμπτη θέση μας αφήνει πολύ χαρούμενους, γιατί είμασταν με πολύ καλό και σταθερό γυρολόγιο. Η εικοστή θέση είναι μια εντάξει θέση για το Alpe Adria. Είμαστε μεν χαρούμενοι για την πέμπτη θέση αλλά πάρα πολύ στεναχωρημένοι με το συμβάν. Τα μάτια φυσικά στον επόμενο αγώνα αλλά μας έχει καλέσει η ομοσπονδία του BMU για ενός λεπτού σιγή στην Βουλγαρία και προέχει αυτό και μετά ο επόμενος αγώνας μας.”

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023 οι:

BMW MOTORRAD HELLAS
DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS
TECNO MOTO PERFORMANCE
INTRAMOTO PIRELLI
BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS
PAPASTAVROU SHOPS
QNT SPORTS
DXL GRAPHICS
BIKELALERT HELLAS
MOTUL GREECE
HELMET HOME
RIDER GRAPHICS
K-TECH SUSPENSION UK
MOTUL GREECE