Από την περσινή EICMA, ίσως θυμάστε, το πανέμορφο Africa Twin Enduro, μία πρωτότυπη μοτοσυκλέτα που είχε η Honda σε ειδική προθήκη στο περίπτερό της. Κάνοντας ένα σχετικό θόρυβο, η επίδραση της έκδοσης Enduro στα σχόλια που άκουγε η Honda, έκανε λίγο καιρό να καταλαγιάσει, καθώς υπήρχε κόσμος που προσπαθούσε να την πείσει να βγει στην παραγωγή! Αρκετούς μήνες αργότερα και με βάση τον αντίκτυπο που είχε η «Enduro» στην EICMA, έκανε την εμφάνισή της στην Ιταλία η Africa Twin Rally. Μία έκδοση ενός βελτιωτή σε συνεννόηση με την αντιπροσωπεία της Ιταλίας και μόνο για την Ιταλική αγορά.
Την θυμόμαστε ξανά, τώρα που μία από αυτές βρέθηκε να ταξιδεύει εκτός Ιταλίας, στον συνεργάτη της Honda στις ΗΠΑ, την εταιρία SPIDI που την ζήτησε για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο video της ειδικής αυτής έκδοσης, που στην Ιταλία κοστίζει €21,490 και €22,640 για την DCT έκδοση, μία τιμή σημαντικά αυξημένη από την αρχική, που δικαιολογείται ως ένα βαθμό από τον ακριβό εξοπλισμό που διαθέτει. Η Rally έκδοση είναι 7 κιλά ελαφρύτερη, και 5 ίππους δυνατότερη περιλαμβάνοντας:
Rally φαίρινγ
Αλουμινένια βάση οργάνων
Νέα χαρτογράφηση με ECU που συνδέεται με έξυπνο κινητό
Kawasaki Corleo: Στη δημοσιότητα τα πρώτα σχέδια - Πώς θα οδηγείται
Περισσότερες πληροφορίες για το τετράποδο όχημα υδρογόνου της Kawasaki αποκαλύπτουν οι πατέντες του
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
13/8/2026
Οι αιτήσεις κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας της Kawasaki για το Corleo επιβεβαιώνουν ότι το ρομποτικό κατσίκι δεν είναι απλώς ένα πρωτότυπο επίδειξης, αλλά ένα σύνθετο και ασυνήθιστο όχημα με ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας.
Η Kawasaki έχει ήδη παρουσιάσει το Corleo, ένα πρωτότυπο τετράποδο όχημα που χρησιμοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης με υδρογόνο ως πηγή ενέργειας και αναπτύσσεται με τη βοήθεια της Nvidia. Νέα σχέδια από την πατέντα της εταιρείας αποκαλύπτουν πλέον αρκετές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται και κινείται.
Βασικό στοιχείο είναι ο αναβάτης. Το Corleo θα χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό με αισθητήρες και IMU, ώστε να παρακολουθεί τη θέση και τις κινήσεις του σώματός του. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα αριστερά ή τα δεξιά θα χρησιμοποιείται ως εντολή για αλλαγή κατεύθυνσης.
Ταυτόχρονα, το σύστημα θα παρακολουθεί τη θέση των χεριών και τις κινήσεις στα χειριστήρια. Αν ο αναβάτης απομακρύνει τα χέρια του ή τραβήξει τα χειριστήρια προς τα πίσω, το Corleo μπορεί να μειώσει ταχύτητα ή να σταματήσει.
Το όχημα θα διαθέτει επίσης διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας, μεταξύ των οποίων αυτόματη λειτουργία και ένα πρόγραμμα για δύσκολο έδαφος. Προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις για χαμηλή και υψηλή ταχύτητα, ενώ η ανάρτηση των εμπρός και πίσω ποδιών μπορεί να λειτουργεί είτε συνδεδεμένα είτε ανεξάρτητα.
Τα τέσσερα πόδια θα είναι αρθρωτά και θα διαθέτουν στοιχεία ανάρτησης, ώστε να απορροφούν τις ανωμαλίες του εδάφους. Τα σχέδια προβλέπουν επίσης δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων, με ξεχωριστά και ρυθμιζόμενα μαρσπιέ.
Το Corleo θα έχει ακόμη μικρό αποθηκευτικό χώρο για προσωπικά αντικείμενα, οθόνη αφής και χειριστήρια στα σημεία όπου θα τοποθετούνται τα χέρια του αναβάτη.
Στο μπροστινό μέρος προβλέπεται σύστημα φωτισμού που δεν θα λειτουργεί μόνο ως προβολέας. Οι αισθητήρες θα μπορούν να εντοπίζουν άλλα οχήματα και ανθρώπους και να προσαρμόζουν ανάλογα την ένταση και την κατεύθυνση της δέσμης.
Οι πατέντες δεν αποκαλύπτουν ακόμη στοιχεία για την τελική ταχύτητα, την αυτονομία ή τις συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να λειτουργεί το Corleo. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν όντως, πότε και με ποια μορφή θα περάσει από το πρωτότυπο στην παραγωγή, με τις πρώτες αναφορές να μιλάνε για ένα 10ετές πλάνο.
Το σημαντικό είναι ότι η Kawasaki εξετάζει ήδη πολύ συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο ένα τέτοιο όχημα θα ελέγχεται από τον αναβάτη και θα λειτουργεί με ασφάλεια εκτός δρόμου. Το Corleo παραμένει ένα από τα πιο ασυνήθιστα projects της Kawasaki, αλλά οι πατέντες δείχνουν ότι πίσω από την εντυπωσιακή εμφάνιση υπάρχει αρκετή μηχανολογική δουλειά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης.