Liger X - Το πρώτο scooter παραγωγής που ισορροπεί μόνο του

Μια ταπεινή ινδική start-up πρόλαβε τους κολοσσούς Honda, Yamaha και BMW!
Liger X
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/1/2023

Από το 2004 και τον διαγωνισμό Desert Challenge της DARPA βλέπουμε concept μοτοσυκλέτες και scooter που ισορροπούν μόνα τους, με τις πιο αξιόλογες προτάσεις να έχουν γίνει από Honda, Yamaha αλλά και BMW. Όμως η ινδική Liger Mobility, που ιδρύθηκε μόλις το 2016, πρόλαβε όλους τους παραπάνω, παρουσιάζοντας το Liger X, το πρώτο scooter παραγωγής που ισορροπεί μόνο του.

Το όνομα Liger προέρχεται από το σπάνιο υβρίδιο λιονταριού και τίγρης, το μεγαλύτερο σε μέγεθος αιλουροειδές της σύγχρονης ιστορίας. Ο παραλληλισμός του ονόματος μας λέει η εταιρεία βρίσκεται στον στόχο να συνδυαστούν η ευκολία των δίτροχων οχημάτων με την άνεση και την ασφάλεια των τετράτροχων.

Στα πρώτα 7 χρόνια της ύπαρξης της, η Liger Mobility, επικεντρώθηκε στην κατοχύρωση πατεντών και τεχνολογίας, με το πρώτο scooter παραγωγής της, το Liger X, να παρουσιάζεται στο ινδικό σαλόνι AutoExpo στις 11 Ιανουαρίου 2023.

Από εμφάνιση το Liger X δεν φέρνει κάτι θεαματικά νέο στην αγορά. Πρόκειται για ένα μικρό σε διαστάσεις, και σχετικά κοινότυπο σε design e-scooter, που μοιάζει λίγο με Yadea, λίγο με NIU, κλπ. Παρόλα αυτά δεν είναι άσχημο, ενώ ξεχωρίζει απο το DRL LED φως στο τιμόνι, με τη μάσκα να θυμίζει λίγο μάσκα από… Transformer.

Liger X

Το Liger X θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, με μόνες διαφορές τη μεγαλύτερη μπαταρία της πιο premium Liger X+, που αντί για 60 χλμ. επίσημης αυτονομίας, φτάνει τα 100, και της οθόνης οργάνων που στο X+ είναι TFT αντί για LCD. Αμφότερες οι εκδόσεις έχουν συνδεσιμότητα στα όργανα.

Η τελική ταχύτητα ανακοινώνεται στα 65 χλμ/ώρα, ενώ οι υγρόψυκτες μπαταρίες είναι αφαιρούμενες για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να τις φορτίσει στο σπίτι, ή να τις ανταλλάξει με γεμάτες όταν αδειάσουν, σε σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών.

Liger X

Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που κάνουν το Liger X να ξεχωρίζει είναι η αυτόματη ισορροπία του scooter στις πολύ χαμηλές ταχύτητες, λίγο πριν τη στάση, ακόμα και με δύο άτομα συνολικούς βάρους 150 κιλών. Ο αρχάριος έτσι αναβάτης αγχώνεται λιγότερο για την ισορροπία του και την πιθανότητα να πέσει την ώρα που επιβραδύνει / σταματά, αν και δεν είμαστε και τόσο σίγουροι πως το χαρακτηριστικό αυτό θα βελτιώσει τις ικανότητες του στην ισορροπία. Το αντίθετο πιστεύουμε, καθώς το scooter ισορροπεί για εκείνον.

Liger X

Το Liger X έχει μάλιστα και όπισθεν, ενώ κινείται προς τα πίσω και πάλι ισορροπώντας χωρίς τη βοήθεια του αναβάτη! Ένα ακόμα πλεονέκτημα της αυτόματης ισορροπίας είναι στη βροχή, όταν ο αναβάτης χρησιμοποιεί κουβέρτα, όπου στο φανάρι δεν θα χρειάζεται να βάλει πόδι στη διάβαση, και να βραχεί -κάτι που κάνουν όσα σύγχρονα Leaning Wheel τρίτροχα / τετράτροχα scooter έχουν (χειροκίνητο) κλείδωμα των τροχών.

Η τιμή του Liger X ανακοινώθηκε στις 90.000 ρουπίες, ήτοι… 1.027 ευρώ, ενώ η τιμή του πιο premium Liger X+ αναμένεται.

Αν όλα πάνε καλά με την παραγωγή των Liger X, οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στα μέσα Νοεμβρίου του 2023.

Ετικέτες

Peugeot Pulsion Evo 125 2026: Ανανεώνεται το μικρό σκούτερ των Γάλλων

Με 13 ίππους, τελική ταχύτητα 115 km/h και made in France!
Peugeot
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/10/2025

Ως νέα παρουσίαση στην EICMA 2025, η Peugeot Motocycles ανακοίνωσε το Pulsion Evo των 13 ίππων, που κατασκευάζεται στην Γαλλία, στην έδρα της εταιρείας στο Beaulieu-Mandeure.

Το σκούτερ της Peugeot αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Ιανουάριο του 2026. Το νέο Peugeot Pulsion Evo 125 διαθέτει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα που αποδίδει 13 ίππους, 1,2 kg.m ροπής και μέγιστη ταχύτητα 115 km/h.

Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 11 λίτρα, δίνοντας μία πολύ μεγάλη αυτονομία, ειδικά για την συγκεκριμένη κατηγορία. Ο μπροστινός τροχός είναι 14 ιντσών και 13 ιντσών είναι ο πίσω.

Μπροστά συναντάμε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι, με καλάμια διαμέτρου 37mm και πίσω διπλά αμορτισέρ. Το σκούτερ διαθέτει ABS, χώρο 45 λίτρων κάτω από την σέλα και έχει 4ετή εργοστασιακή εγγύηση.

Στην έκδοση Urban προστίθενται επιπλέον 35 λίτρα αποθηκευτικού χώρου που προέρχονται από την κεντρική βαλίτσα, καθώς και μία υψηλότερη ζελατίνα. Οι τιμές των δύο εκδόσεων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.