Αλυσίδα που δεν θέλει ποτέ λάδωμα, ούτε τέντωμα από την BMW

Σαν να έχεις άξονα λένε οι Γερμανοί
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/8/2020

Η BMW κατασκεύασε μια νέα αλυσίδα που δεν χρειάζεται καμία συντήρηση και θα πωλείται άμεσα ως αξεσουάρ ή ως έξτρα εξοπλισμός στα S 1000 RR και S 1000 XR, ενώ υπόσχεται πως σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμη και για τα υπόλοιπα μοντέλα με αλυσίδα (ουσιαστικά για την σειρά F). Όπως λέει το ίδιο το γερμανικό εργοστάσιο, αυτή η νέα αλυσίδα δεν χρειάζεται ποτέ να την ψεκάσεις με λιπαντικό και δεν θα χρειαστεί ποτέ να την τεντώσεις! Πρόκειται για μια X-Ring αλυσίδα διαστάσεων 525 που ονομάζεται  “M Endurance chain”. Ο λόγος που την έχει βάλει στη λίστα με τα αγωνιστικά αξεσουάρ της σειράς “Μ” η BMW είναι γιατί εκτός από την απουσία συντήρησης έχει πολύ λιγότερες απώλειες δύναμης λόγω μειωμένων τριβών.

Το μυστικό για αυτό το “επίτευγμα” βρίσκεται στην επικάλυψη  ta-C (tetrahedrally amorphous carbon ή γνωστό και ως βιομηχανικό διαμάντι) που έχουν κάνει σε κάθε μικρό ράουλο.

Η σκληρότητα του ta-C είναι ανώτερη από του  DLC (Diamond Like Coating) και το τοποθετεί ανάμεσα στο DLC και το φυσικό διαμάντι! Είναι δηλαδή ΠΟΛΥ σκληρό, με αποτέλεσμα να μην φθείρεται  και να μην παρουσιάζει αντίσταση τριβής. Πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά η BMW ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται ούτε ψέκασμα με λιπαντικό, ούτε τέντωμα, ούτε καν καθάρισμα και γι΄αυτό είναι και η πιο οικολογική αλυσίδα. Πραγματικά περιμένουμε να δοκιμάσουμε αυτή τη νέα αλυσίδα και να δούμε για πόσο καιρό κρατά τις ιδιότητές της, πόσο θόρυβο κάνει σε σχέση με μια συμβατική X-Ring αλυσίδα με λιπαντικό πάνω της και φυσικά πόσα άλογα κερδίζεις στο δυναμόμετρο! 

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.