Rally Dakar 2024, Μέρα 10 – Νίκη για Kevin Benavides – Σχεδόν 20 θέσεις ανέβηκε ο Βασίλης Μπούδρος!

Πρώτος γενικής παραμένει ο Brabec, 42 δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο Branch, με τον Βασίλη Μπούδρο να τερματίζει 10ος στην κατηγορία του
motomagRally Dakar 2024 Μέρα 10 – Νίκη για Kevin Benavides – Σχεδόν 20 θέσεις ανέβηκε ο Βασίλης Μπούδρος
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/1/2024

Το 8ο Σκέλος του Rally Dakar 2024 είδε τους δύο πρωτοπόρους της γενικής Brabec και Branch να πηγαίνουν ρόδα-ρόδα, με τον Αμερικανό να παίρνει τελικά 41 επιπλέον δευτερόλεπτα ανάσα, αυξάνοντας την συνολική διαφορά, ενώ ο Βασίλης Μπούδρος τερμάτισε 10ος στην κατηγορία Original by Motul, ανεβαίνοντας στην 66η θέση γενικής, από την 85η χθες!

Τα παιχνίδια στρατηγικής άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο 8ο Σκέλος του Rally Dakar 2024, με τα 458 χιλιόμετρα από τα 678 να ανήκουν στην ειδική διαδρομή. Στο δρόμο για το Hail, όπου οι αναβάτες εκτός της πλοήγησης έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους και τις καμήλες που περιδιάβαιναν αμέριμνες τους αμμόλοφους, νικητής αναδείχθηκε ο Kevin Benavides. Ο αδερφός του, Luciano Benavides ανέβηκε στη δεύτερη θέση, χάρη και στο μπόνους του 1 λεπτού και 39 δευτερολέπτων που έλαβε. Την τριάδα έκλεισε ο Γάλλος Van Beveren, 1 λεπτό και 27 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο.

Rally Dakar 2024 Μέρα 10 – Νίκη για Kevin Benavides – Σχεδόν 20 θέσεις ανέβηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Στην αρχή της διαδρομής, ο Brabec ήταν ταχύτερος, περνώντας το πρώτο checkpoint σχεδόν ένα λεπτό μπροστά από τον Toby Price που ακολουθούσε. Από την άλλη, ο δεύτερος γενικής Ross Branch δεν είχε καλή εκκίνηση, έχοντας χάσει μετά από μόλις 51 χιλιόμετρα διαδρομής σχεδόν δύο λεπτά από τον Brabec. Ο νικητής του 7ου Σκέλους, Cornejo, ο οποίος σήμερα άνοιξε τον δρόμο, δεν είχε επίσης καλή εκκίνηση, μένοντας γρήγορα πίσω κατά δύο λεπτά.

Στο μεταξύ, παρά το μηχανικό πρόβλημα χθες που του κόστισε περισσότερο από 2,5 ώρες, ο Pablo Quintanilla θα καταφέρει να σημειώσει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στο πρώτο κομμάτι, περνώντας στη δεύτερη θέση, 58 δευτερόλεπτα πίσω από τον Brabec.

Rally Dakar 2024 Μέρα 10 – Νίκη για Kevin Benavides – Σχεδόν 20 θέσεις ανέβηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Μετά από 111 χιλιόμετρα, στο δεύτερο checkpoint, ο Cornejo εξακολουθεί να ανοίγει τον δρόμο μπροστά, παίρνοντας 1 λεπτό και 45 δευτερόλεπτα μπόνους. Αυτά, ωστόσο δεν είναι αρκετά, με τον Brabec που ακολουθεί να έχει κερδίσει 5 λεπτά, ενώ λίγο αργότερα ο Luciano Benavides πλησίασε τον Χιλιανό, ξεκινώντας και αυτός με τη σειρά του να μαζεύει μπόνους χρόνο. Το δεύτερο σημείο ελέγχου βρίσκει τη Honda να έχει το 1-2-3 με τον Ricky Brabec μπροστά σε χρόνο, ενώ πίσω του ακολουθούν οι Van Beveren και Quintanilla. Την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν ο Kevin Benavides με KTM και ο Luciano Benavides με Husqvarna.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της ειδικής, ο Cornejo είναι 6 λεπτά πίσω από τον Brabec. Από την άλλη, ο Quintanilla έχει χάσει πολύ χρόνο και μαζί και θέσεις, πέφτοντας στην 11η, 8 λεπτά πίσω από τον Brabec. Μετά τον ανεφοδιασμό και προτού βρεθούν στο μη χρονομετρημένο κομμάτι των 179 χιλιομέτρων, που χρειάζεται να περάσουν για να βρεθούν στην επόμενη ειδική, ο Αμερικανός παραμένει μπροστά. Πίσω του με +1:18 διαφορά βρίσκεται ο Van Beveren με τον Kevin Benavides στο +2:20 να κλείνει την τριάδα. Εκείνη την στιγμή, ο Brabec έχει αυξήσει την διαφορά του από το 1 δευτερολέπτο που ήταν χθες από τον διώκτη του Branch, στα 3:04. Οι μοτοσυκλέτες του Pierer Group (KTM, Husqvarna και GASGAS) έχει αρχίσει να μοιάζει ότι χάνουν την επαφή με τους τέσσερις μπροστινούς.

Rally Dakar 2024 Μέρα 10 – Νίκη για Kevin Benavides – Σχεδόν 20 θέσεις ανέβηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Έχοντας καλύψει ήδη 344 χιλιόμετρα, από τα 678 συνολικά, και μετά τον ανεφοδιασμό οι πρώτοι είναι ήδη έτοιμοι να μπουν στο δεύτερο κομμάτι ειδικής. Εκεί, ο Luciano Benavides είναι αυτός που θα ανοίξει τον δρόμο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μπόνους χρόνου, με τον Cornejo που ξεκίνησε πρώτος το πρωί να έχει χάσει αυτό το πλεονέκτημα. Ο Ricky Brabec εξακολουθεί να είναι ταχύτερος, με τον ομόσταυλό του Adrien Van Beveren να τον ακολουθεί στο +1:29, έχοντας κερδίσει 30 δευτερόλεπτα χρόνου. Μάλιστα λίγο αργότερα ο Γάλλος θα καταφέρει να περάσει μπροστά, βάζοντας στόχο την πέμπτη του νίκη σκέλους στο Dakar.

Ο Kevin Benavides ολοκλήρωσε το δεύτερο κομμάτι της ειδικής με τον καλύτερο χρόνο. Έχει καταφέρει έτσι να περάσει μπροστά από τον Brabec με διαφορά μεγαλύτερη του 1 λεπτού, ωστόσο 10 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, ο Van Beveren είναι αυτός που φαίνεται ότι θα πάρει τη νίκη. Τελικά, αποδείχτηκαν καθοριστικά για τον Γάλλο, ο οποίος δεν κατάφερε να κρατήσει τον ρυθμό του αρκετά ψηλά, με τον Kevin Benavides να παίρνει την δεύτερη νίκη Σκέλους για το φετινό Dakar. Το 1:39 μπόνους που είχε μαζέψει ο Luciano Benavides (Husqvarna) κατά τη διάρκεια του σκέλους, θα στερήσουν από τον Van Beveren (Honda) και τη δεύτερη θέση, για να τερματίσει εν τέλει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, 1:27 πίσω από τον νικητή Kevin Benavides (KTM). Τα αδέλφια από την Αργεντινή έκαναν έτσι το 1-2, ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή οι μοτοσυκλέτες του Pierer Group φαινόταν ότι μόλις και με το ζόρι θα έκλειναν την 5άδα.

Αν και ο Ricky Brabec έφτασε κάποια στιγμή να ηγείται μέχρι και 3 λεπτά από τον δεύτερο γενικής Ross Branch, ο Αμερικανός της Honda έχασε πολύτιμο χρόνο στα τελευταία 50 χιλιόμετρα. Η έβδομη θέση που πήρε στο 8ο Σκέλος, του χάρισε ανάσα 41 επιπλέον δευτερολέπτων από τον αναβάτη της Hero, με την διαφορά να ανεβαίνει από το 1 δευτερόλεπτο μετά την ολοκλήρωση της 9ης ημέρας, στα 42 στην γενική κατάταξη. Η θέση αυτή, του δίνει την δυνατότητα να μην ξεκινήσει με τους πρώτους το αυριανό σκέλος, αφήνοντας άλλους να ανοίξουν τον δρόμο. Βλέποντας στην συνέχεια τις ροδιές των προπορευόμενων, ο Brabec μπορεί να ακολουθήσει ανεβάζοντας ρυθμό. Στη γενική κατάταξη βρίσκεται ήδη μπροστά και είναι λογικό να ακολουθήσει την πιο ασφαλή τακτική, προκειμένου να αποφύγει λάθη που θα του κοστίσουν σε χρόνο. Ο Αμερικανός μάλιστα μετά το τέλος του 8ου Σκέλους δήλωσε ο ίδιος ότι αρχίζει να βλέπει κάποιους που κόβουν επίτηδες ρυθμό.

Rally Dakar 2024 Μέρα 10 – Νίκη για Kevin Benavides – Σχεδόν 20 θέσεις ανέβηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Ο Έλληνας Βασίλης Μπούδρος με τη μοτοσυκλέτα της DNA τερμάτισε 10ος στην κατηγορία Original by Motul και 62ος, μεταξύ των 120 (μετά τις αποσύρσεις) συμμετοχών. Κατάφερε έτσι, να ανέβει στην 66η θέση γενικής, 19 θέσεις ψηλότερα από εχθές που ήταν 85ος. Παρά το δύσκολο 6ο Σκέλος που τον έριξε στην 89η θέση γενικής, ο Μπούδρος έβαλε μπροστά την μαχητικότητά του, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσει και μετά από 2 σκέλη έχει κερδίσει συνολικά 27 θέσεις!

Όπως είχε προβλεφθεί, οι περισσότεροι βετεράνοι του Dakar δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στη σημερινή διαδρομή. Όπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του σκληροτράχηλου αγώνα αντοχής, οι πρώτοι αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τις στρατηγικές τους, θέτοντας ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου και όχι απλώς του σκέλους. Αύριο, οι αγωνιζόμενοι θα κατευθυνθούν προς την Al Ula διανύοντας μία συνολική απόσταση 639 χιλιομέτρων, τα 417 εκ των οποίων ανήκουν στην χρονομετρημένη ειδική.

H πρώτη δεκάδα γενικής μετά την ολοκλήρωση του 8ου Σκέλους:

1

R. BRABEC (USA)

HONDA

36h16m31s

2

R. BRANCH (BWA)

HERO

+00:00:42

3

J. CORNEJO FLORIMO (CHL)

HONDA

+00:04:21

4

A. VAN BEVEREN (FRA)

HONDA

+00:11:58

5

K. BENAVIDES (ARG)

KTM

+00:20:31

6

T. PRICE (AUS)

KTM

+00:29:10

7

D. SANDERS (AUS)

GASGAS

+00:38:43

8

L. BENAVIDES (ARG)

HUSQVARNA

+00:39:35

9

S. SVITKO (SVK)

KTM

+01:11:53

10

M. MICHEK (CZE)

KTM

+01:56:53

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες