Το 45ο Rally Dakar θα είναι πιο απαιτητικό από κάθε άλλη χρονιά - Η νέα διαδρομή και η μεγάλη αλλαγή!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου του αγώνα David Castera
Dakar 2024 Διαδρομή - Αλλαγές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/11/2023

Από τις 5 έως τις 19 Ιανουαρίου του 2024, οι συμμετέχοντες του Rally Dakar θα πρέπει να υπερκεράσουν τις νέες προκλήσεις που έχει σχεδιάσει η οργανωτική επιτροπή, με τον πιο δύσκολο Off-Road αγώνα αντοχής του πλανήτη να επιστρέφει στις πατροπαράδοτες ρίζες που έχτισαν τον μύθο του.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στη Σαουδική Αραβία ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα του David Castera -υπεύθυνος του αγώνα- η φετινή έκδοση θα είναι η πιο απαιτητική από τότε που το Rally Dakar επέστρεψε στη Μέση Ανατολή. Η διαδρομή του αγώνα θα είναι κατά 60% νέα, με τα αγωνιστικά χιλιόμετρα να ανέρχονται στα 4,727. Η αφετηρία του Rally Dakar θα γίνει από την πόλη Alula με τον τερματισμό να λαμβάνει χώρα στην πόλη Yanbu στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Στο πιο απαιτητικό Rally του κόσμου θα λάβουν μέρος 137 μοτοσυκλέτες ανάμεσα τους και η ελληνική συμμετοχή του Βασίλη Μπούδρου με Husqvarna 450 Rally Replica, 10 γουρούνες, 114 αυτοκίνητα, 36 SSV και 46 φορτηγά, ενώ το 2024 θα δούμε για τέταρτη φορά να διεξάγεται ο αγώνας Dakar Classic -παίρνουν μέρος οχήματα παλαιότερων ετών τα οποία είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερες εκδόσεις του Dakar- ο οποίος θα περιλαμβάνει 3,586 χιλιόμετρα.

Το 45ο Rally Dakar θα είναι πιο απαιτητικό από κάθε άλλη χρονιά

Οι οργανωτές του αγώνα επιπρόσθετα αποφάσισαν να δώσουν μία έξτρα δόση περιπέτειας -λες και το Dakar είναι μία εύκολη υπόθεση- εισάγοντας την πρόκληση που ακούει στο όνομα "48h Chrono Stage". Πρόκειται για μια νέα μορφή ειδικής διαδρομής, που διεξάγεται σε δύο ημέρες με τους περιορισμούς του Marathon Stage, αν και οι αγωνιζόμενοι θα επιτρέπεται να βοηθούν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής συντρόφων επισκευής -αναβατών υποστήριξης στις εργοστασιακές ομάδες, με γνώσεις μηχανικού υψηλού επιπέδου που δίνουν σε κάποιους αναβάτες κάποιας ομάδας πλεονέκτημα-, καθώς οι αναβάτες και τα πληρώματα θα διασκορπιστούν σε οκτώ διαφορετικά bivouacs.

Όταν τα ρολόγια δείξουν 4 μ.μ., όλα τα οχήματα θα πρέπει να σταματήσουν στην επόμενη κατασκήνωση (bivouac) που θα συναντήσουν. Χωρίς σύνδεση και συνεπώς χωρίς ορατότητα των επιδόσεων των αντιπάλων τους, οι διαγωνιζόμενοι θα κατασκηνώσουν και θα ξεκινήσουν ξανά στις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας για να ολοκληρώσουν το υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής, με τον απολογισμό να γίνεται μετά από περίπου 600 χιλιόμετρα ειδικής διαδρομής. Χρόνια τώρα η διοργάνωση ψάχνει τρόπους να σταματήσει το Dakar να είναι ένας τεράστιος αγώνας Motocross καθώς το ρίσκο έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο εξαιτίας ρυθμού. Η λιγότερο πετυχημένη λύση που έχουν δοκιμάσει είναι ο περιορισμός των ελαστικών που τελικά έκανε το ρίσκο μεγαλύτερο. Φέτος η παραπάνω λύση δείχνει πως θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία στρατηγική διαχείρισης δυνάμεων, μοτοσυκλέτας κτλ, περιορίζοντας την ταχύτητα έστω και για λίγες ημέρες μέσα στον μεγάλο αυτό αγώνα.

Το Rally Dakar 2024 θα είναι ταυτόχρονα και ένα πεδίο δοκιμών για το “πράσινο” μέλλον του αγώνα. Με την πρόκληση “Mission 1000” τα οχήματα τα οποία θα συμμετέχουν στην εν λόγω κατηγορία θα ξεκινούν για μία διαδρομή 100 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας είτε αμιγώς ηλεκτρικό κινητήρα, είτε υβριδικό κινητήρα με βιοκαύσιμο, είτε με κινητήρα υδρογόνου. Δεν θα υπάρχει νικητής ή κάποια άτυπη κατάταξη σε αυτή την κατηγορία καθώς οι επιδόσεις των συμμετεχόντων αφορούν την τεχνική αξιοπιστία, την κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα που “αφήνουν” τα εν λόγω οχήματα.

Ετικέτες

IOMTT 2023: Road to Victory, επεισόδιο 1 - Ο θρίαμβος του Peter Hickman, σε συναρπαστική σειρά βίντεο της FHO Racing [VIDEO]

Με πλάνα από ολόκληρη την προετοιμασία της ομάδας, τις συζητήσεις με τους μηχανικούς, δηλώσεις των αναβατών και φυσικά On-board εικόνες από το ΤΤ
Road to Victory, episode 1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2023

Η σειρά βίντεο με τίτλο "Road to Victory" αφηγείται την ιστορία της ομάδας Monster Energy by FHO Racing BMW Motorrad στο Isle of Man TT 2023, εκεί όπου το αστέρι της FHO, Peter Hickman σημείωσε έναν ακόμα θρίαμβο με 4 νίκες και νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου καβάλα στη Superstock μοτοσυκλέτα του.

Με τη βοήθεια της κάμερας μπαίνουμε πίσω από τα παρασκήνια, για να παρακολουθήσουμε με λεπτομέρεια ολόκληρη την πορεία της FHO στο TT του 23, με δηλώσεις όλων των συντελεστών, από τους αναβάτες Josh Brookes και Peter Hickman, τους μηχανικούς, μέχρι και την ιδιοκτήτρια της ομάδας, Faye Ho. Μια συναρπαστική εκ των έσω ματιά, που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον κόσμο των MotoGP / WSBK, όπου ομάδες και αναβάτες κρατούν όσο γίνεται τις κάμερες μακριά τους. Πόσο σπάνιο και πόσο μαγικό είναι να ανοίγεται στους φαν του ΤΤ ο απόλυτος κυρίαρχος της Road Racing σκηνής του σήμερα, Peter Hickman, με τέτοια αφοπλιστική αμεσότητα, απλότητα και ειλικρίνια, λες και μιλά σε μια παρέα φίλων...

Στο πρώτο επεισόδιο ο Josh και ο Peter εξηγούν την επιθυμία τους να αγωνιστούν στη θρυλική ορεινή διαδρομή του Isle of Man, και τι τους ελκύει στον αγώνα. Κατόπιν παρακολουθούμε τα συμβάντα της εβδομάδας των δοκιμαστικών, και την προετοιμασία για τους πρώτους αγώνες Superbike και Superstock. 

Το επεισόδιο 2 έρχεται σύντομα.