Rally Dakar 2024 - Ρεκόρ ατυχίας: εγκατάλειψη του Neels Theric της Kove στο 7ος σκέλος... εγκατάλειψη και στο 8ο!

Μεγάλα ονόματα όπως αυτά των Skyler Howes και Sam Sunderland, βρίσκονται μεταξύ των 22 οριστικών εγκαταλείψεων
motomagRally Dakar 2024 – Εγκατέλειψε για δεύτερη φορά ο Neels Theric με Kove – 22 μέχρι στιγμής έχουν βγει εκτός
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/1/2024

O Γάλλος εργοστασιακός αναβάτης της Kove, Neels Theric, ο οποίος αγωνίζεται στη Rally2 κατηγορία, έχει σημειώσει 2 συνεχόμενες εγκαταλείψεις, στο 7ο και 8ο σκέλος, με τα μηχανικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν να του στερούν τις ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ και ο τερματισμός πλέον μοιάζει με άθλο.

Μέχρι και το 7ο Σκέλος, ο Neels Theric ήταν ο καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης της Kove στην 24η θέση γενικής, μετά και την εγκατάλειψη του Mason Klein. Στο Dakar 2023, η παρθενική του συμμετοχή σημαδεύτηκε από μία πολύ αξιόλογη 18η θέση, που ταυτόχρονα του έδινε ελπίδες για μία καλή διάκριση φέτος. Τα πράγματα, ωστόσο, πήραν διαφορετική τροπή κατά την διάρκεια του δύσκολου, ιδιαίτερα από πλευράς πλοήγησης, 7ου σκέλους, όπου αρκετά νωρίς ο Theric σήκωσε την λευκή σημαία, λόγω μηχανικού προβλήματος της Kove 450 Rally EX. Έτσι, άφησε στον αγώνα μόνους τους δύο άλλους εργοστασιακούς αναβάτες Xianliang και Sunier, με τις ελπίδες του για μία καλή θέση εντός εικοσάδας να εξανεμίζονται.

Rally Dakar 2024 – Εγκατέλειψε για δεύτερη φορά ο Neels Theric με Kove – 22 μέχρι στιγμής έχουν βγει εκτός

Οι κανονισμοί της Rally2 κατηγορίας επιτρέπουν την επανεκκίνηση, την επόμενη μέρα, με στόχο οι νέοι αναβάτες και ομάδες να συλλέξουν όσα περισσότερα δεδομένα και εμπειρία μπορούν. Έτσι, ο Theric βρέθηκε ξανά στην εκκίνηση. Φαίνεται όμως ότι τα μηχανικά προβλήματα δεν έχουν σταματήσει να ταλαιπωρούν τον εργοστασιακό αναβάτη της Kove, ο οποίος μόλις στο 44ο χιλιόμετρο της διαδρομής αναγκάστηκε να τα παρατήσει και πάλι! Αύριο, βάσει κανονισμών, μπορεί να βρεθεί ξανά στην εκκίνηση, ωστόσο μετά και την αποχώρηση των Klein στο 6ο σκέλος και Flick Xavier στο 2ο, οι ελπίδες της Kove για μία θέση μέσα στην πρώτη εικοσάδα φαίνεται να εξανεμίζονται. Πλάι στους εργοστασιακούς αναβάτες και τον ιδιώτη Mason Klein με εργοστασιακή υποστήριξη, βρίσκεται ένας ακόμα ιδιώτης, ο Cesare Zacchetti, ο οποίος αγωνίζεται στη σκληροτράχηλη κατηγορία Original by Motul (στην ίδια με τον Βασίλη Μπούδρο) και παραμένει για την ώρα εντός, χωρίς να δείχνει ότι ο ρυθμός του μπορεί να τον βάλει εντός εικοσάδας.

Οι αναβάτες, όμως της Kove, δεν είναι οι μόνοι που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με την μοτοσυκλέτα τους. Συνολικά 22 αγωνιζόμενοι με μοτοσυκλέτα έχουν βγει εκτός από το Rally Dakar 2024 μέχρι και τη ολοκλήρωση του 7ου σκέλους, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα, που αφορούν τόσο τους αναβάτες όσο και τις μοτοσυκλέτες. Μεταξύ των αποχωρήσεων βρίσκονται και ηχηρά ονόματα, με μεγάλη πείρα στον συγκεκριμένο αγώνα αλλά και εργοστασιακή υποστήριξη κατασκευαστών-κολοσσών.

Rally Dakar 2024 – Εγκατέλειψε για δεύτερη φορά ο Neels Theric με Kove – 22 μέχρι στιγμής έχουν βγει εκτός

Πρώτο όνομα στις εγκαταλείψεις εργοστασιακής ομάδας ήταν ο Rodrigues Joaquim της Hero, ο οποίος αποχαιρέτισε μόλις στο 1ο Σκέλος. Την επόμενη μέρα, στο 2ο Σκέλος στον κατάλογο προστέθηκε και το όνομα του Lorenzo Santolino, εργοστασιακού αναβάτης της Sherco. Στο ίδιο σκέλος, είχαμε και την πτώση του Carles Falcon, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του Ισπανού αναβάτη, ενώ στις 15/1 δυστυχώς οι γιατροί ανακοίνωσαν τον θάνατό του, η πρώτη -και ελπίζουμε και τελευταία- απώλεια ζωής στο Dakar 2024... Δύο ημέρες αργότερα, εγκατέλειψε και ο φίλος του και συνιδιοκτήτης της εταιρείας TwinTrail, Isaac Feliu.

Η πιο ηχηρή ωστόσο αποχώρηση θα ερχόταν στο 3ο σκέλος, με τον πολύπειρο Sam Sunderland της Red Bull GASGAS Factory και δύο φορές νικητή του Dakar (2017 και 2022) να σηκώνει λευκή σημαία λόγω μηχανικού προβλήματος, αφήνοντας στην έρημο τις ελπίδες του για την τρίτη του νίκη. Το νεότευκτο "48h Chrono Stage" και 6ο Σκέλος του αγώνα αποδείχθηκε ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς είδαμε τρία ακόμα πρωτοκλασάτα ονόματα να αποχωρούν από τους αμμόλοφους, όλοι λόγω μηχανικής βλάβης. Οι Skyler Howes (Monster Energy Honda Team), Joan Bort Barreda (Hero Motorsports Team Rally) και Mason Klein (Korr Offroad Racing) είδαν τις μοτοσυκλέτες τους να παραδίδουν τo πνεύμα, αφήνοντάς τους με την πικρή γεύση της εγκατάλειψης. Να σημειωθεί ότι αν και ο Klein έτρεχε με δική του ομάδα, είχε παρόλα αυτά εργοστασιακή υποστήριξη.

Rally Dakar 2024 – Εγκατέλειψε για δεύτερη φορά ο Neels Theric με Kove – 22 μέχρι στιγμής έχουν βγει εκτός

Οι εγκαταλείψεις αυτές μας δείχνουν, ότι προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο μικρές ομάδες και ιδιότητες, αλλά και ολόκληρα μεγαθήρια με τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τους πόρους που μπορούν να διαθέσουν για την έρευνα και την εξέλιξη. Οι αμμόλοφοι της Σαουδικής Αραβίας και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν πρόκληση για όλους τους κατασκευαστές, καθώς μία αστοχία υλικού ή ένα φίλτρο που μπούκωσε από την πούδρα άμμου που κατάπιε κουταλιά-κουταλιά, μπορεί να αφήσει τον κάθε αγωνιζόμενο στην μέση του πουθενά. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρυσι, το 2023, είδαμε για πρώτη φορά την Kove στην εκκίνηση του Dakar, όπου μάλιστα κατάφερε να τερματίσει. Επομένως, τα δεδομένα που έχει στην διάθεσή της και γενικότερα η εμπειρία της γύρω από τον αγώνα και τις απατήσεις του, βρίσκονται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο, με τον Κινέζο κατασκευαστή να αποτελεί μέχρι στιγμής την πιο σοβαρή συμμετοχή της αχανούς χώρας στο Dakar. 

Άλλωστε, οι δυσκολίες και ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι και η μαγεία του Dakar. Αυτή η ίδια που ώθησε τους 140 αγωνιζόμενους με μοτοσυκλέτα να συμμετάσχουν σε αυτόν τον σκληροτράχηλο, απαιτητικό και ριψοκίνδυνο αγώνα, αλλά και εμάς να παρακολουθούμε χωρίς να ξέρουμε μέχρι και την τελευταία ειδική πολλές φορές, ποιος τελικά θα είναι ο νικητής.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες